:/
ICSP: Trzy granice ( bez twierdzenia Hospitala) :
| | | | π | |
lim |
| gdy x → |
| |
| | 1 − 2cosx | | 3 | |
| | √1 + tgx − √1 + sinx | |
lim |
| gdy x → 0 |
| | x3 | |
31 paź 12:10
Gray: W trzeciej w liczniku nie masz x?
31 paź 12:26
Gray: Drugą rozszerz przez √1+tgx + √1+sinx, poskracaj i wyjdzie.
31 paź 12:27
ICSP: Oczywiście, że jest x
31 paź 12:28
31 paź 12:33
Gray: Do pierwszego: może to coś da
| | √3 | | √3 | |
1−4cos2x = 1 −4(1−sin2x) = −3 + 4sin2x = 4(sinx − |
| )(sinx+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
31 paź 12:33
Gray: To w takim razie w trzecim podstaw t=1−x potem wzory redukcyjne i sinx/x
31 paź 12:34
ICSP: Po podstawieniu w pierwszym wychodzi :
i nadal stoję w miejscu
31 paź 12:40
31 paź 12:44
AC:
dalej rozpisz cosinus
31 paź 12:45
Gray: No ja bym właśnie w pierwszym nie podstawiał... Raczej pomnożyłbym licznik i mianownik przez
| | π | | π | |
x− |
| − to załatwi problem sin(x− |
| ). Resztę próbowałbym tak jak napisałem o 12:33. |
| | 3 | | 3 | |
31 paź 12:46
Gray: | | √3 | | π | | x−π/3 | | x+π/3 | |
sinx − |
| = sinx − sin |
| = 2sin( |
| ) cos( |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | x−π/3 | |
i sin( |
| ) redukuje się z x−π/3 z licznika  Koniec  |
| | 2 | |
Muszę teraz lecieć, jak będzie problem za jakąś 1h pomogę.
31 paź 12:49
ICSP: Wszystko wyszło

Dziękuje bardzo
31 paź 13:09
Gray: Polecam się na przyszłość...
31 paź 14:21