Rozkład funkcji na sumę wielomianu i ułamków prostych
andrzej : Próbuję poniższą funkcję przedstawić jako sumę wielomianu i ułamków prostych
| | x5+3x4+3x2+2x2+2 | |
f(x)= |
| |
| | x4+x3+x2 | |
Wielomian ten nie ma jakiś 'normalnych' pierwiastków i nie wiem jak go rozłożyć i co dalej

Jeżeli ktokolwiek ma jakies wskazówki to słucham..
31 paź 12:08
ICSP: rozkładasz mianownik a nie licznik
31 paź 12:10
andrzej : No to otrzymuje :
x2(x2+x+1)
Dalej się nie da bo delta ujemna.. i co mam dalej zrobić?:(
31 paź 12:11
Janek191:
Tam jest chyba pomyłka w liczniku ?

Mianownik : x
4 + x
3 + x
2 = x
2*( x
2 + x + 1)
31 paź 12:12
J :
| | A | | Bx+C | |
f(x) = |
| + |
| |
| | x2 | | x2 + x +1 | |
31 paź 12:13
ICSP: Teraz podziel licznik przez mianownik
31 paź 12:13
andrzej : Wszystko jest dobrze napisane.
Więc tam, rozkłądam mianownik na : x
2(x
2+x+1)
Natępnie ustawiam funkcję jako :
A czym będzie A a czym Bx+C?
31 paź 12:17
Janek191:
Chyba wyjdzie
| | x + 1 | |
... = x + 1 − |
| |
| | x2 + x + 1 | |
31 paź 12:17
ICSP: | A | | B | | Cx + D | |
| + |
| + |
| |
| x2 | | x | | x2 + x + 1 | |
31 paź 12:18
Janek191:
Jak dobrze − jeśli masz :
3 x
2 + 2 x
2 , a powinno być pewnie 3 x
3 + 2 x
2
31 paź 12:18
andrzej : Niestety taki jest przykład

w liczniku : x
5+3x
4+3x
2+2x
2+2 ...
31 paź 12:20
J :
3x2 + 2x2 = 5x2
31 paź 12:21
J :
... dzięki
ICSP za korektę...
31 paź 12:22
Janek191:
Pomyłka
| | 2 | | 2 | |
= x + 2 + |
| = x + 2 + |
| |
| | x4 + x3 + x2 | | x2*( x2 + x + 1) | |
31 paź 12:26
ZKS:
Janek191 przecież chodzi o rozkład na ułamki proste a nie o podzielenie tego.
31 paź 12:32
ICSP: ZKS aby rozłożyć na ułamki proste najpierw musimy podzielić
31 paź 12:33
andrzej: Moglby to ktos napisc jednym ciagiem' bo juz zglupialem...
31 paź 12:44
ZKS:
Racja, bo nigdy nie dzieliłem tego tylko sobie rozpisywałem dla ułatwienia.
x
5 + 3x
4 + 3x
3 + 2x
2 + 2 = (x + 2)(x
4 + x
3 + x
2) + 2
31 paź 12:45
ZKS:
Nie sądzę, aby licznik wyglądał x5 + 3x4 + 3x2 + 2x2 + 2 po co
dwa razy byłaby potęga druga?
31 paź 12:48
andrzej: ZKS nie wiem moze dla zmylki? Albo popelniono blad przy tworzeniu tego przykladu...moge wrzucic
zdjecie
31 paź 12:50
ZKS:
Zrób tak jak wyżej pisali czyli dla x5 + 3x4 + 3x3 + 2x2 + 2, tamto to pewnie chochlik
autora.
31 paź 12:51