Jak rozwiązać nierówność z równaniem kwadratowym pod pierwiastkiem?
Z: Witam serdecznie jak rozwiązać nierówność, która ma równanie kwadratowe pod pierwiastkiem?
√2+x−x2 > x−4
31 paź 11:34
ICSP: "równanie kwadratowe pod pierwiastkiem"
√2 + x − x2 = 0 > x − 4

1. Ustal dziedzinę.
31 paź 11:36
Z: Δ = 1 + 9 = 9
x∊(1,2) dobrze?
31 paź 11:40
...:
a gdzie wcięło ten − przy 2
31 paź 11:43
Z: No tak uciekł mi ten minus w dziedzinie, co potem muszę zrobić? Mogę podnieść obustronnie do
kwadratu?
31 paź 11:43
ICSP: D : x ∊ [−1 , 2]
W tym przedziale wyrażenie (x−4) przyjmuje wartości tylko ujemne. stąd nierówność jest
prawdziwa dla dowolnego x ∊ D
Koniec

Tylko ustal poprawnie tą dziedzinę
31 paź 11:47
Z: A jak mam taką nierówność:
√x+2 >
√2x−8
Dziedzina:
x∊(−2, 4)
i nie wiem co dalej
31 paź 11:51
ICSP: obie strony są dodatnie, wiec możesz podnieść obustronnie do kwadratu.
31 paź 11:52
ICSP: Oczywiście w dziedzinie nawiasy powinny być domknięte. Liczby −2 oraz 4 należą do dziedziny.
31 paź 11:53
Z: Ok wyszło mi tak:
√x+2 > √2x−8 / 2
x+2 > 2x − 8
x < 10
x∊ ( −2, 4 )
PS. Jak sprawdzić czy lewa i prawa strona jest dodatnia, po wyznaczeniu dziedziny oraz kiedy
liczby należą do dziedziny?
31 paź 11:58
J :
..wyznacz jeszcze raz dziedzinę ...
31 paź 11:58
Z: x+2 > 0 2x − 8 < 0
x > −2 2x < − 8 / :2
x < −4
Wyznaczyłem
31 paź 12:04
J :
a dlaczego 2x − 8 < 0 ...?
31 paź 12:07
Z: Bo jest po drugiej stronie więc myślałem że trzeba odwrócić znak.
31 paź 12:12
J :
.... liczba pod pierwiastkiem musi być nieujemna .. x+2 ≥ 0 i 2x − 8 ≥ 0 ... teraz licz ...
31 paź 12:17
Z: x ≥ −2 2x − 8 ≥ 0
2x ≥ 8
x ≥ 4
31 paź 12:23
J : ... teraz dobrze ... ponieważ dla x = 4 ...nierównośc jest prawdziwa ( √6 > 0 )
.. więc teraz obustronnie do kwadratu ..
31 paź 12:25
Z: Aha, czyli za x podstawiam 4 i sprawdzam czy obie strony są większe od 0 jeżeli tak to mogę
podnosić do kwadratu?
Wyszło mi:
x+2 > 2x − 8
−x > −10
x < 10
x∊<−2, 4>
Czy to jest dobrze?
31 paź 12:29
J :
... przecież tamta dziedzina [−2,4] była zła... teraz masz dziedzinę [4, +∞]
31 paź 12:35
Z: Faktycznie.. to x∊<4, 10) ?
31 paź 12:38
J :
31 paź 12:44
Z: Uff zaskoczyło

mam jeszcze problem z takim zadaniem:
Wyznaczam dziedzinę:
x
2 + 1 ≥ 0
(x + 1)(x − 1) ≥ 0
x ≥ −1 x≥ 1
Dx∊ <1, +
∞)
I co dalej? Mogę usunąć niewymierność z mianownika czy podnieść to do kwadratu?
31 paź 12:48
J :
.
.. warunek : x2 + 1 > 0 ( bo jest w mianowniku) .. a to jest zawsze spełnione ...
... czli możesz pomnozyc obie strony przez pierwiastek ...
31 paź 12:51
Z: Jeżeli pomnożę przez mianownik. To mogę potem do kwadratu żeby pozbyć się pierwiastka? I
miałbym wtedy:
x4 + 4x2 + 4 ≥2x2 + 1
Dobrze kombinuję?
31 paź 12:54
J : ..prawa strona źle.. przecież 2 też podnosisz do kwadratu...
31 paź 13:02
Z: To wychodzi:
x4 + 4x2 + 4 ≥ 4x2 + 4
x4 ≥ 0
x ≥ 0
x∊<1, +∞)
31 paź 13:05
J :
.... a ile jest np (−3)4 ...?
31 paź 13:07
Z: 81
31 paź 13:14
J :
...nierówność: x4 ≥ 0 jest prawdziwa dla kazdego x ∊ R...
31 paź 13:23
Z: Ok, dzięki wielkie za pomoc, miłego dnia
31 paź 13:24