Proszę o sprawdzenie pochodnych
marietta09: Ile to będzie pochodna z :
f(x)= e
cosx
Według wzorów na ochodne (e
x)' =e
x
Więc powinno wyjść :
f'(x)= e
cosx
a f''(x) = e
cosx
czy dobrze rozumiem?
A pochodna:
g(x)= ln(tgx)
g'(x)= 1/tgx * 1/cos
2x
g''(x)= 2cosxsinx/(tgx*cos
2x)
A jak rozłożyć pochodną z h(x)= cos
3(2x) ?
h'(x)= 3cos
2*(−sinx)

Gubię się w bardziej złożonych przykładach
31 paź 10:30
J :
a ) źle... (ecosx)' = ecosx*(−sinx) ... bo to funkcja złożona ..
31 paź 10:36
J : ..dalej ... (−sinx*ecosx)' = −[ cosx*ecosx + sinx*ecosx*(−sinx)]
31 paź 10:38
marietta09: Czyli
f(x)= e
cosx
f'(x)= e
cosx*(−sinx)
f''(x)= e
cosx*(−sinx)+e
cosx*(−cosx)

Musze obliczyć do pochodnej drugiego rzedu...
31 paź 10:39
J :
h(x) = cos3(2x) ... h'(x) = 3cos2(2x)*(−sin2x)*2
31 paź 10:40
J :
... druga źle policzona...
31 paź 10:42
marietta09: Czy można jakoś to wytłumaczyć? Mam te wzory, kombinuje cały czas samemu jednak wciąz mam
problem

Zależałoby mi na tych 3 przykładach z doliczeniem ich do pochodnej drugiego
rzędu...
31 paź 10:47
J :
...pierwszy i trzeci rozumiesz ...?
31 paź 10:48
marietta09: Chyba tak.
31 paź 10:50
J :
| | 1 | | 1 | |
2) g'(x) = |
| (1 + tg2x) = |
| + tgx .. jasne ? |
| | tgx | | tgx | |
31 paź 10:56
J :
| | | | 1 | | 1 | | 1 | |
2) g'(x) = |
| + |
| = − |
| + |
| = |
| | tg2x | | cos2x | | tg2x*cos2x | | cos2x | |
31 paź 11:01
J :
..ostatni post to oczywiście druga pochodna...
31 paź 11:02
marietta09: Dlaczego w pierwszej pochodnej tak to wyglada? Skoro wzór mówi, że [f(g(x))]'= f'(g(x)) * g'(x)
Więc f'(g(x)) to 1/tgx a g'(x) to 1/cos2x to czemu tam jest
1/tgx(1+tgx) ?
31 paź 11:11
razor: | 1 | | sin2x+cos2x | | sin2x | | cos2x | |
| = |
| = |
| + |
| = tg2x+1 |
| cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
31 paź 11:13
J :
| | 1 | | 1 | |
... ostania linijka, nie zmieniłem znaku..... = |
| (1 − |
| ) |
| | cos2x | | tg2x | |
31 paź 11:14
marietta09: Jeeeej nie wpadłam na to

Dziękuje Razor za rozpisanie jak krowie na rowie, ale dzięki temu wiem skąd to się wzieło...
31 paź 11:15
J :
.. Twoje obliczenie tez było poprawne ..., ale z moje postaci łatwiej jest potem liczyc drugą
pochodną..
31 paź 11:17