oblicz ranice
grzegrzuł: Oblicz granice
(11/12 +1/n)n+2014
31 paź 09:17
grzegrzuł: wykładnik to n+2014
31 paź 09:18
grzegrzuł: up
31 paź 09:21
J :
| | 12 | | 12 | |
..jeśli się nie pomyliłem, to lim = |
| *eK ... gdzie K = |
| ... |
| | 11 | | 11 | |
31 paź 09:26
J :
| | 11 | |
... upss... = |
| *eK ... |
| | 12 | |
31 paź 09:29
grzegrzuł: mógłby ktoś przedstawić to krok po kroku
31 paź 09:34
razor: 0
31 paź 09:35
grzegrzuł: czyli że 0 jest granicą?
31 paź 09:42
grzegrzuł: jeszcze jeden przykład (12/11 − 1/n) do potęgi (n+2015)(−1)n
31 paź 09:44
grzegrzuł: sory wwykłAdnik to n+2015(−1)n
31 paź 09:46
J :
... a masz odpowiedź do przykładu pierwszego..?
31 paź 10:01
grzegrzuł: nie mam odpowiedzi
31 paź 10:10
Gray: | | 11 | | 1 | | 11 | | 1 | | 11 | | 1 | |
( |
| + |
| )n+2014 = ( |
| + |
| )n ( |
| + |
| )2014. |
| | 12 | | n | | 12 | | n | | 12 | | n | |
| | 11 | | 1 | | 11 | |
Jest jasne, że ( |
| + |
| )2014 → ( |
| )2014. |
| | 12 | | n | | 12 | |
Jeżeli chodzi o pierwszy człon, to ponieważ
| | 11 | | 1 | | 11 | | 22 | |
|
| + |
| → |
| = |
| , to dla odpowiednio dużego n mamy |
| | 12 | | n | | 12 | | 24 | |
____________________________________
Można nawet wyliczyć jak duże musi być to n:
| | 11 | | 1 | | 23 | | 1 | | 23 | | 22 | | 1 | |
|
| + |
| ≤ |
| ⇔ |
| ≤ |
| − |
| = |
| |
| | 12 | | n | | 24 | | n | | 24 | | 24 | | 24 | |
Czyli dla n≥24 mamy:
___________________________________
Dla n≥ 24 mamy więc:
| | 11 | | 1 | | 23 | |
0≤( |
| + |
| )n≤ ( |
| )n→0 |
| | 12 | | n | | 24 | |
| | 11 | | 1 | |
Z twierdzenia o trzech ciągach, również ( |
| + |
| )n →0 |
| | 12 | | n | |
i ostatecznie:
| | 11 | | 1 | | 11 | | 1 | | 11 | | 1 | |
( |
| + |
| )n+2014 = ( |
| + |
| )n ( |
| + |
| )2014 → |
| | 12 | | n | | 12 | | n | | 12 | | n | |
Następny przykład spróbuj podobnie.
31 paź 11:03