Równania
Kinia: Rozwiąż równanie :
| 1 | | x+1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| 2(x+4) | | 2x2−8x | | 16−x2 | |
2x
2−8x = 2x(x−4)
| 1 | | x+1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| 2(x+4) | | 2x(x−4) | | 16−x2 | |
i co dalej ?
31 paź 07:41
Janek191:
16 − x
2 = ( 4 − x)*( 4 + x)
więc mamy
| 1 | | x + 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| 2*( x + 4) | | 2 x*( x − 4) | | ( 4 − x)*( 4 + x) | |
Teraz należy sprowadzić do wspólnego mianownika : 2x*( x − 4)*( x + 4)
31 paź 07:58
J :
...16 − x2 = − (x2 − 16) = − (x+4)(x−4) ...
31 paź 07:59
Janek191:
Teraz ma już z górki
31 paź 08:03
J :
...witaj...
31 paź 08:03
Kinia: | 1 | | x+1 | | (4+x) | | 1 | | 2x | |
| = |
| * |
| + |
| * |
| |
| 2(x+4) | | 2x(x−4) | | (4+x) | | (4−x)(4+x) | | 2x | |
?
31 paź 08:05
J :
.... z prawej strony musisz mieć jeden ułamek ( o wspólnym mianowniku)...
31 paź 08:06
Janek191:
@ Kinia:
Wspólny mianownik ma być taki jak Ci napisałem:
2x*( x − 4)*( x + 4)
To zadanie było już zrobione kilka dni temu
31 paź 08:12
Kinia: | 1 | | 4+2x | | 2x | |
| = |
| + |
| ? |
| 2(x+4) | | 2x(x−4)(4+x) | | 2x(x−4)(4+x) | |
31 paź 08:15
Janek191:
Nie

29 X 16.37
forum/263244.html
31 paź 08:16
J :
.... napisałem Ci ... jeden ułamek ..... ile jest : (x+1)*(x+4)..?
31 paź 08:17
Kinia: x2+4x+x+4
31 paź 08:21
Kinia: Ja sie wzoruje na zadaniu który pomagał rozwiązywać mojej koleżance Pan J. powiedziała mi ze
jej pomogł i wytłumaczył.
31 paź 08:23
J :
= x2 + 5x + 4 ... teraz zapisz całe wyrażenie tak, aby z prawej strony był jeden ułamek...(to
jest jego licznik)
31 paź 08:26
J :
Pan J , to ja....
31 paź 08:27
J :
....pominąłem jeszcze w liczniku 2x ... licznik: x2 + 5x + 4 +2x = x2 +7x +4 ..
31 paź 08:29
Kinia: no tak , zapisze ten licznik ale nie wiem skąd on jest .
| 1 | | x2+5x+4 | |
| = |
| |
| 2(x+4) | | x2+4x+x+4 | |
Tak wiem ze to Pan

Dlatego ciesze sie ze mnie tu znalazłeś i mi pomagasz

Ale prosiłabym naprawde od podstaw bo na sktóry tak jak to Pan/ty obliczasz to cieżko mi
zrozumieć skad te wszystkie liczby sie biorą.
31 paź 08:32
J :
...popatrz...
| 1 | | (x+1)(x+4) + 2x | |
| = |
| ... rozumiesz dlaczego tak...? |
| 2(x+4) | | 2x(x+4)(x−4) | |
31 paź 08:36
Kinia: | 1 | | x2+7x+4 | |
| = |
| |
| 2(x+4) | | x2+4x+x+4 | |
31 paź 08:36
J :
... jeszcze drobna korekta ... w mianowniku w nawiasie (4 −x) , a nie (x−4) ... bo nie
zmienialiśmy znaku tak, jak sugerowałem na początku ..
31 paź 08:38
Kinia: nie bardzoo . narazie rozumiem do postu z godziny 8.05
31 paź 08:39
Kinia: a moze zaczniemy od samego początku ?
31 paź 08:40
J :
... i tam (o 8:05) .. masz dobrze , tylko trzeba to zapisać jako jeden ułamek ( bo masz już
wspólny mianownik) ...
| | a | | c | | a+c | |
popatrz: |
| + |
| = |
| ... łapiesz ...? |
| | b | | b | | b | |
31 paź 08:45
Kinia: | 1 | | x+1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| 2(x+4) | | 2x2+8x | | 16−4x2 | |
rozkładam mianowniki na czynniki :
2x
2+8x=2x(x+4)
16−4x
2=(4−x)(4+x)
| 1 | | x+1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| 2(x+4) | | 2x(x+4) | | (4−x)(4+x) | |
i dalej nie wiem zbytnio
31 paź 08:46
J :
.. na razie OK i dalej ....o godz. 8:05 miałaś dobrze ...
31 paź 08:48
Kinia: pozniej bym zrobiła
| 1 | | x+1 | | 4−x | | 1 | | 2x | |
| = |
| * |
| + |
| * |
| |
| 2(x+4) | | 2x(x+4) | | 4−x | | (4−x)(4+x) | | 2x | |
31 paź 08:50
Janek191:
| 1 | | x + 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| 2*( x + 4) | | 2x*( x − 4) | | ( 4 − x)*( x + 4) | |
| 1*x | | (x + 1)*( x+4) | | −1*2x | |
| = |
| + |
| |
| 2*(x +4)*x | | 2x*(x −4)*(x +4) | | ( x−4)*(x +4)*(2x) | |
| x*(x −4) | | (x +1)*(x+4) | | −2x | |
| = |
| + |
| |
| 2x*(x −4)*(x+4) | | 2x*(x−4)*(x+4) | | 2x*(x −4)*(x+4) | |
| x2 −4x | | x2 +5x + 4 − 2x | |
| = |
| |
| m | | m | |
więc
x
2 − 4 x = x
2 + 3x + 4
− 4 x − 3x = 4
− 7x = 4 / : (−7)
==========
31 paź 08:52
J :
...zmieniłaś (pewnie przez pomyłkę) mianownik pierwszego ułamka z prawej strony ...
ma być : 2x(x − 4) , a nie : 2x(x+4) ..wróć do postaci z godz. 8:05 ... tam masz dobrze...
31 paź 08:53
Kinia: | 1 | | [(x+1)*(4−x)]+(1*2x) | |
| = |
| |
| 2(x+4) | | 2x(x+4)(4−x) | |
31 paź 08:54
Janek191:
Pominąłem założenia : x ≠ 0 i x ≠ − 4 i x ≠ 4
31 paź 08:55
J :
....OK ..tylko popraw licznik ...[(x+1)*(x+4)] + 2x...
31 paź 08:56
Kinia: Janek 191 .. co mi to da jak ty mi napiszesz zadanie, jezeli ja go nie rozumiem . a nikt za
mnie na egzaminie tego nie rozwiążę
31 paź 08:58
J :
...brawo
Kinia ... to mi się podoba...
31 paź 08:59
Kinia: | 1 | | [(x+1)*(4+x)]+2x | |
| = |
| |
| 2(x+4) | | 2x(x+4)(4−x) | |
31 paź 09:00
J :
OK ... teraz jest dobrze ... czy do tej pory to jest dla Ciebie jasne ...?
31 paź 09:01
Kinia: bo taka prawda. łatwo jest komuś rozwiązać zadanie jezeli je rozumie. a ja raczej jakbym
dostała takie zadanie na egzaminie to bym usiadła i chyba ryczla bo bym nie wiedziała od czego
zacząć .. dopóki ktoś mi nie spróbuje tego wytłumaczyć to nigdy tego nie zrozumiem .
31 paź 09:03
Kinia: tak . dotąd rozumiem
31 paź 09:03
J :
a więc, rozumiesz do tego momentu ... (09:00) ?
31 paź 09:04
J :
OK ... tak jak napisał Janek, na poczatku należało zrobić założenia ( wiesz dlaczego ...?)
... teraz , jeśli mamy założenie,że x + 4 ≠ 0 , to możemy to równanie pomnozyc obustronnie
przez: x+4 .. w konsekwencji w obydwu mianownikach ten nawias (x+4) nam "zniknie"... pisz...
31 paź 09:07
Kinia: tak .
teraz podejrzewam ze trzeba obustronnie pomnożyć przez (x+4)
31 paź 09:08
31 paź 09:10
Kinia: mnozmy na krzyz?
31 paź 09:11
Kinia: 1*[2x{4−x)]=2*(1+3x)
31 paź 09:13
J :
.... tu już jest błąd ... pomnożenie przez (x+4) powoduje , że x +4 znika tylko wmianownikach:
| | 1 | | 8(x+4) + 3 | |
... popatrz np: |
| = |
| ... jak pomnozymy przez (x+4) zostanie: |
| | 2(x+4) | | 3(x+4) | |
| | 1 | | 8(x+4) + 3 | |
|
| = |
| ... w liczniku x + 4 zostaje... |
| | 2 | | 3 | |
31 paź 09:14
Kinia: 2x(4−x)=2+6x
8x−2x2=2+6x
tak ?
31 paź 09:15
J :
..wróc do 9:00 ... i jeszcze raz pomnóz przez (x+4)...
31 paź 09:15
J :
... nie rób ruchów naprzód , bo żle robisz ... tłumaczę Ci ...
31 paź 09:16
Kinia: a dlaczego w liczniku 8(x+4)+3?
31 paź 09:17
J :
...zmiłuj się .... to był tylko przykład....

.... wróc do godz. 9:00 ... i pomnóż przez
(x+4)
31 paź 09:19
Kinia: | 1 | | (x+1)(4+x)+2x | |
| = |
| |
| 2 | | 2x−(4−x) | |
31 paź 09:20
J :
..... oj , skąd masz w mianowniku znak " − " .... mam nadzieję,że przez pomyłkę ...
31 paź 09:28
Kinia: miało byc *
31 paź 09:29
J :
no to OK... teraz "na krzyż" ...
31 paź 09:30
Kinia: 2x*(4−x)=2*[(x+1)(4+x)+2x]
31 paź 09:32
J : ..jeszcze podziel obustronnie przez 2 ... potem powymnazaj i poredukuj ...
31 paź 09:38
Kinia: 8x−2x2=2*[4x+x2+5+x+2x]
8x−2x2= 8x+2x2+10+2x+4x
31 paź 09:40
Kinia: okk okk . cofam sie
31 paź 09:40
Kinia: x*(4−x)=(x+1)(4+x)+2x
4x−x2=4x+x2+5+x+2x
4x−x2=x2+7x+5
31 paź 09:42
J :
.. sorry ... już sam sie skołowałem ...
wracamy do postu 8:05 .. z prawej strony zamieniamy znak + na znak − ,
bo w mianowniku drugiego ułamka musimy zamienić (4 −x) na (x −4)
| | 1 | | (x+4)(x+1) − 2x | |
... czyli mamy: |
| = |
| .. teraz mnozymy przez: 2(x+4) |
| | 2(x+4) | | 2x(x+4)(x−4) | |
..
| | 1 | | (x+4)(x+1) − 2x | |
i dostajemy: |
| = |
| czyli: (x+4)(x+1) − 2x = x(x−4) .. iteraz |
| | 1 | | x(x−4) | |
licz dalej...
31 paź 10:01
Kinia: o kurdee.... . a dlaczego zmieniamy znak ?
31 paź 10:15
Kinia: dlaczego musimy zmienic 4−x na x+4 ?
31 paź 10:16
Kinia: juz sie całkiem pogubiłam ... bo nie wiem dlaczego trzeba zmienic 4−x na x−4
31 paź 10:18
J :
.... popatrz ... na początku w mianowniku mamy: (x+4)(4 −x) ... to nie jest to samo co :
(x+4)(x−4) ....
..... zatem musimy zmienić znak: (x+4)(4−x) = − (x+4)(x−4) ... jasne ..?
31 paź 10:25
Kinia: czyli .
od którego momentu musze poprawić ?
31 paź 10:29
J :
..post 8:05 .. przed ostatnim ułamkiem znak − , a w mianowniku zmiana (4−x) na (x−4) ...
31 paź 10:44
Kinia: | 1 | | x+1 | | (4+x) | | 1 | | 2x | |
| = |
| * |
| + |
| *(− |
| tak? |
| 2(x+4) | | 2x(4−x) | | (4+x) | | (4−x)(4+x) | | 2x | |
31 paź 10:51
Kinia: | 1 | | (x+1)*(4+x)+1*(−2x) | |
| = |
| |
| 2(x+4) | | 2x(4−x)(4+x) | |
31 paź 11:00
Kinia: | 1 | | (x+1)(4+x)−2x | |
| = |
| |
| 2(x+4) | | 2x(4−x)(4+x) | |
31 paź 11:01
Kinia: | 1 | | (x+1)(4+x)−2x | |
| = |
| /*2(4+x) |
| 2(x+4) | | 2x(4−x)(4+x) | |
31 paź 11:02
Kinia: | 1 | | (x+1)(4+x)−2x | |
| = |
| |
| 1 | | x(4−x) | |
31 paź 11:04
Kinia: x(4−x)=(x+1)(4+x)−2x
31 paź 11:05
J :
post 11:01 .. nie zmieniłaś z prawej strony w mianowniku: (4−x) na (x−4) .. jak pisałem...
31 paź 11:05
Kinia: 4x−x2=4x+x2+4+x−2x
31 paź 11:05
J :
.... nie wyprzedzaj ....
31 paź 11:06
Kinia: zmieniłam . bo patrząc na post 8:05 i na 10:51 to w pierwszym ułamku po prawej stronie
zmieniłam (x−4) na (4−x) chyba ze miałam to zmienić w trzecim ułamku
31 paź 11:12
Kinia: o jejku .. cofam sie do sprowadzanie ułamka do wspólnego mianownika .
31 paź 11:14
Kinia: | 1 | | x+1 | | (4+x) | | 1 | | 2x | |
| = |
| * |
| = |
| *(− |
| ) |
| 2(x+4) | | 2x(x−4) | | (4+x) | | (x−4)(4+c) | | 2x | |
31 paź 11:16
Kinia: (4+x) a nie (4+c)
31 paź 11:17
J :
...ocknij się ... w poście 11:01 zmień tylko (4−x) na (x−4) ... i jest OK
31 paź 11:20
Kinia: ale zeby zmienić w tym poscie to musze wczesniej to gdzies poprawić . bo inaczej bede miała zle
w którymś miejscu
31 paź 11:27
Kinia: dlatego cofłam sie do sprowadzanie do wspolnego mianownika . i tu zmieniam ....
31 paź 11:30
J : ..8:05 ... zmień + przed drugim ułamkiem na − .... oraz (4−x) na (x−4) w jego mianowniku..
31 paź 11:32
Kinia: | 1 | | (x+1)(4+x)−2x | |
| = |
| /*2(4+x) |
| 2(x+4) | | 2x(x−4)(4+x) | |
31 paź 11:40
Kinia: | | 1 | | x+1 | | (x−4) | | 1 | | 2x | |
czyli |
| = |
| *− |
| + |
| *(− |
| ) |
| | 2(x+4) | | 2x(x−4) | | (x−4) | | (x−4)(4+x) | | 2x | |
31 paź 11:45
J :
... dobra ... i patrz na post 10:01
31 paź 11:46
Kinia: 11:45 jest dobrze ?
31 paź 11:48
J : .... czemu po prawej mnozysz pierwszy ułamek przez (x−4) , a nie przez (x+4) ..?
31 paź 11:51
Kinia: sory . pomyliłam sie miło być "+"
31 paź 11:52
J :
.. teraz patrz na 10:01 ...
31 paź 11:54
Kinia: noo ,. okk
31 paź 11:56
J :
.. i licz dalej ...
31 paź 12:00
Kinia: x2+x+4x+4−2x=x2−4x
x2−3x+4=x2−4x
31 paź 12:03
Kinia: −3x+4=−4x
31 paź 12:05
J : .. dlaczeo z lewej jest − 3x..?
31 paź 12:05
J : znowu wyprzedzasz , a masz źle..!
31 paź 12:06
Kinia: bo x+4x−2x jak sie zredukuje to jest 3x... soryy bez "−"
31 paź 12:09
Kinia: czyli jest x2+3x+4=x2−4x
3x+4=−4x
31 paź 12:10
J :
...dalej ...
31 paź 12:11
Kinia: i wlasnie nie wiem co dalej ..
31 paź 12:15
Kinia: obustronnie przez −4 to wiem . ale nie wiem co dalej
31 paź 12:16
Kinia: ejj ejj .. zle mówie ..
31 paź 12:17
31 paź 12:18
Kinia: | | 4 | |
soryy x=− |
| minus tam musi być |
| | 7 | |
31 paź 12:19
J : ... a minus krowa zjadła ...?
31 paź 12:19
J : 
... 100 postów na banalny przykład...

, ale może coś się nauczyłaś..
31 paź 12:20
Kinia: .. dziękujęę !
31 paź 12:25
31 paź 12:30
J :
...kiedyś za taką cierpliwość ... autor kazał mi "spier...."
i stwierdził,że jestem "tępym chamem"..
31 paź 12:33
Kinia: ojj powinien powinien dostać ..

bo bardzo mało ludzi ma cieprliwość by ktoś tłumaczyć tyle
czasu jedno zadanie przez internet ..
31 paź 14:09