zadanie
bajaczek: 9x+8*3(x−1)=1 prz trójce (x−1) jest w potędze
x=?
31 paź 01:01
Janek191:
9
x + 8*3
x − 1 = 1
(3
2)
x + 8*3
x*3
−1 = 1
| | 8 | |
(3x)2 + |
| *3x = 1 / * 3 |
| | 3 | |
3*(3
x)
2 + 8*3
x − 3 = 0
Podstawienie
t = 3
x > 0
3 t
2 + 8 t − 3 = 0
Δ = 8
2 − 4*3*(−3) = 64 + 36 = 100
√Δ = 10
| | − 8 − 10 | |
t = |
| = − 3 < 0 − odpada |
| | 2*3 | |
więc
x = − 1
=====
31 paź 07:00
undefined: // musisz umieścić to między { };
9
x + 8 * 3
x = 1
t=3
x, t>0;
t
2 + 8t −1 = 0
Δ=64+4 = 68
√Δ=
√68 = 2
√17
| | −8−2√17 | | −8+2√17 | |
t = |
| v t = |
| |
| | 2 | | 2 | |
t∊∅ v t = −4+
√17
t = −4+
√17
3
x = −4+
√17
x = log
3 4+
√17
31 paź 07:17
Janek191:
| | 1 | |
A gdzie zginęła |
| ?  |
| | 3 | |
31 paź 07:19
undefined: Ale zrobiłem błędy...
31 paź 07:20
undefined: | | 3x | |
Podczas pisanie pomyślałem pewnie, że tam jest |
| .  |
| | 3 | |
31 paź 07:21
undefined: @Janek Przynajmniej czegoś się nauczyłem.
31 paź 07:22
bajaczek: dzięki za rozwiązanie
31 paź 11:17