Oblicz granice
Stefan34: Oblicz granicę:
lim (n − √n)
n→∞
30 paź 22:32
Martiminiano: ∞
30 paź 22:41
Stefan34: możesz napisać jak to zrobiłeś? mi wychodzi granica nieoznaczona
30 paź 22:44
Saizou :
| | a2−b2 | |
skorzystamy z tego że a2−b2=(a+b)(a−b)→a−b= |
| |
| | a+b | |
| | n2−n | | n2−n | |
limn→∞(n−√n)= |
| = |
| = |
| | n+√n | | n+√n2*1/n | |
| n2−n | | n(n−1) | | n−1 | |
| = |
| = |
| =∞ |
| n+n√1/n | | n(1+√1/n) | | 1+√n | |
30 paź 22:46
30 paź 22:47
Martiminiano: Na początku jest
∞−
∞, więc wiadomo, że coś trzeba z tym zrobić. Będę pomijał lim po n→
∞, bo nie
zgłębiłem jeszcze jak to zapisywać bez kreski ułamkowej
| | n+√n | | n2−n | |
n−√n |
| = |
| |
| | n+√n | | n+√n | |
I teraz wyłączam n
2 przed nawias w liczniku i mianowniku.
30 paź 22:52
Martiminiano: O Saizou mnie wyprzedził

Miałem problem z zapisaniem tego rozbudowanego ułamka.
30 paź 22:54
Stefan34: dziękuję za odpowiedzi, a czy Saizou może mi jeszcze powiedzieć skąd się wziął
n2−n
______ ?
n+ √n2 *1/n
30 paź 23:19
Stefan34: chodzi mi szczególnie o √n2*1/n
30 paź 23:20
Martiminiano: √n=
√n2*1n
Ułatwił sobie po prostu późniejszą część zadania
30 paź 23:22
Stefan34: ok, dziękuję
30 paź 23:25
Martiminiano: | | 1 | |
Mój zapis na koniec w mianowniku wyglądał 1+ |
| |
| | n0.5 | |
Wpisałem 0.5, bo jakoś nie mogę tam zrobić w potędze
12
Trzeba przyznać, że jego zapis jest dużo przejrzystszy i na pewno będę z niego korzystał w
przyszłości
30 paź 23:30
Gray: Dlaczego nie tak: n−
√n =
√n (
√n − 1) →
∞ ?
31 paź 06:50