podobieństwo trójkątów
Karolina: 1. W trapezie prostokątnym podstawy mają długości a i b, krótsze ramię zaś długość c. Przekątne
tego trapezu przecinają się w punkcie S. Oblicz odległość punktu S od podstawy o długości a i
od krótszego ramienia trapezu.
2. Jeden z boków prostokąta ma długość 1. Wyznacz długość drugiego boku tego prostokąta, jeśli
proste poprowadzone z przeciwległych wierzchołków prostopadle do przekątnej dzielą ją na trzy
równe części.
3. W trójkącie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) długość wysokości CD wynosi h. Okrąg, którego
średnicą jest ta wysokość, przecina boki trójkąta w punktach E i F. Oblicz pole tego trójkąta
wiedząc, że |EC|: |AE|=|FC|: |BF|= m:n.
14 lis 21:08
Godzio:

2)
(3a)
2=x
2+1
2 −> x
2=9a
2−1
b
2+4a
2=x
2 b
2=1−a
2
1−a
2+4a
2=9a
2−1
2+3a
2=9a
2
2=6a
2
3a=
√3
x
2=
√32−1
x
2=3−1
x=
√2
14 lis 21:29