algebra
kyrtap: Korzystając ze wzoru de Moivre’a obliczyć:
(d*) (i − 2)
24 (13 + 9i)
8
W tych przypadkach każde wyrażenie mam na początku wyliczyć ze wzoru a następnie te wartości
które wyjdą przemnożyć lub podzielić tak?
30 paź 21:31
kyrtap: jak może ktoś potwierdzić iż mój plan działania będzie dobry proszę o komentarz
30 paź 22:02
Mila:
Nie będzie to takie proste , gdy od razu chcesz wzór .
a) podpowiedź
(−2+i)3=−2+11i
[(−2+i)3]8*(13+9i)8=
=[(−2+11i)*(13+9i)]8=(−125+125i)8=[53*(−1+i)]8 to już proste dokończ, masz ładny argument,
nie wykonuj potęgowania.
30 paź 22:08
kyrtap: piękne dzięki

w drugim też podobnie z tego co widzę
30 paź 22:09
kyrtap: Myślisz Mila że na kolokwium materiał powinien nawiązywać do tego co przerabiamy na
ćwiczeniach?
30 paź 22:10
kyrtap: czekam na odpowiedź

i chcę wrócić jeszcze na chwilę do zadania bo coś znalazłem ciekawego
30 paź 22:14
Mila:
To zależy od asystenta, musisz zapytać kolegów z wyższego roku. Czasem kolokwia są identyczne.
Jeśli mieszkasz w akademiku, to nie problem zasięgnąć języka.
Drugi przykład wymyśliłeś, czy mam też myśleć.?
30 paź 22:25
kyrtap: Otóż znalazłem w swoich notatkach taką własność iż : Przy mnożeniu liczb zespolonych w postaci
trygonometrycznej ich moduły się mnoży a argumenty(kąty dodaje) a przy dzieleniu moduły się
dzieli a kąty odejmuje, tu chyba tą własność można zastosować
30 paź 22:27
Mila:
Oczywiście , ale argument trzeba mieć.
Licz.
30 paź 22:59
kyrtap: | | 2 | |
trudno wyliczyć bo sinβ = |
| a z tego nie mogę jednoznacznie powiedzieć ile wynosi β |
| | 5 | |
30 paź 23:02
kyrtap:

w sensie ja stosuję taką metodę iż wyznaczam w przypadku pierwszego wyrażenia Iz1I oraz sinα i
| | π | |
cosα i potem staram się znaleźć ten kąt α = 3 * |
| + β |
| | 2 | |
30 paź 23:08
kyrtap: ajajajaj źle zrobiłem już wiem
30 paź 23:11
kyrtap: w sumie nie wiem jak wyznaczyć tym sposobem argument tutaj
30 paź 23:13
kyrtap: | | 2√5 | |
bo wyszło mi sinβ = |
| |
| | 5 | |
30 paź 23:19
bcd: No, wiesz... jak doliczysz sobie cosβ, to możesz doliczyć od razu tgβ i przedstawić β jako
arctg. I podstawić...
30 paź 23:22
kyrtap: za wiele mi to nie da
30 paź 23:26
bcd: Póki ktoś nie powie, że masz zapisać wynik w postaci algebraicznej, to daje Ci to nic innego
jak... poprawny wynik. A więc na kolokwium bardzo dużo.

30 paź 23:27
kyrtap: Algebra sama mówi za siebie
30 paź 23:28
bcd: Nie wiem tylko, co można zrobić ze złożeniem funkcji typu:
cos(arctg+arctgβ+2kπ) −> takie właśnie występowałyby w odpowiedzi.
30 paź 23:29
Mila:
To tak:
| | (7+i)*(2−i) | | 2−i | |
=( |
| )11*( |
| )11 |
| | 5 | | 5 | |
licz dalej sam , wyjdzie w końcu ładny argument.
30 paź 23:30
Mila:
Czekam na wynik
30 paź 23:32
kyrtap: w przypadku Mili rozwiązania w jej ostatnim zapisie [5
3*(−1+i)]
8 co należy potem zrobić aby
skorzystać ze wzoru bo nie kumam
30 paź 23:32
kyrtap: ok jak mi jeszcze dasz maleńką podpowiedź
30 paź 23:33
kyrtap: sory już wiem jeju wszystko mi się miesza
30 paź 23:38
kyrtap: zaraz podam wynik
30 paź 23:38
Mila:

Jak to nie wiesz?
5
24*(−1+i)
8
z=(−1+i)
|z|=
√2
| | 3π | |
φ= |
| można od razu graficznie ustalić |
| | 4 | |
| | 3π | | 3π | |
524*z8=524*(√2)8*( cos(8* |
| )+i sin(8* |
| ) ) |
| | 4 | | 4 | |
kończ
30 paź 23:47
kyrtap: wyszło mi w pierwszym podpunkcie 16 * (−53)8
30 paź 23:47
kyrtap: czasami moje rozkojarzenia musisz wybaczyć mi
30 paź 23:49
Mila:
Skąd ten minus?
524*16
30 paź 23:49
Mila:
Drugie licz , bo zaraz ide spac.
30 paź 23:50
kyrtap: ok już szybciutko liczę
30 paź 23:53
kyrtap: 32 − 32i?
31 paź 00:09
Mila:
cd.
| | 5*(3−i) | | 2−i | |
=[ |
| * |
| ]11=(1−i)11 |
| | 5 | | 5 | |
z=1−i
punkt (1,−1)
|z|=
√2
| | 7π | | 7π | |
z11=√211*(cos(11* |
| )+isin(11* |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
..
z
11=−32−32i
31 paź 00:16
Mila:
Dobranoc
31 paź 00:17
kyrtap: Mila na pewno we wzorach redukcyjnych się nie pomyliłaś
31 paź 00:34
kyrtap: dobra ja źle zrobiłem dzięki Mila i dobranoc
31 paź 00:38
kyrtap: Mila jak możesz spr swój wynik bo ten − przed 32 mi się nie zgadza
31 paź 00:44
Gray: Spostrzegawczość @Mili zasługuje na najwyższe uznanie

Jak zwykle z resztą. Z zadaniami
w których mamy podnieść liczbę zespoloną do potęgi i mamy skorzystać ze wzoru de Moivre'a
możemy poradzić sobie i w taki sposób jak pokażę na przykładzie poniżej. Nie wymaga on
znajomości argumentu liczby zespolonej, którą potęgujemy.
Przykład. (13+ 9i)
4 = ?
z= 13+ 9i ⇒ |z| =
√169 + 81 =
√250
α = ?

nie potrafimy wyznaczyć α. Trudno. Idziemy dalej:
(13+ 9i)
4 = (|z| (cos α + isinα))
4 =(
√250 )
4 (cos4α + i sin 4α) =.....
________________________________________________
(cosa + i sina)
4 = ... wzór dwumianowy Newtona... = cos
4a + 4cos
3a i sina − 6cos
2asin
2a −
i 4 cosa sin
3a + sin
4a
oraz (cosa + isina)
4 = cos4a + isin4a.
Porównując części rzeczywiste i urojone mamy:
cos4a = cos
4a − 6cos
2asin
2a + sin
4a
sin4a=4cos
3a sina − 4 cosa sin
3a
____________________________________
.....= 250
2 ( cos
4α − 6cos
2αsin
2α + sin
4α + i(4cos
3α sinα − 4 cosα sin
3α) )=...
Aby dokończyć wystarczy w powyższym wzorze podstawić
31 paź 12:24