d
algebra: Określić parzystość permutacji:
1 2 3 ....... n − 2 n − 1 n
( n n − 1 n − 2 3 2 1)
Chcę wyznaczyć to z inwersji:
n + n − 1 + n − 2 +.....+ 3 + 2 + 1
ale nie wiem jak to dalej ile to się równa
30 paź 21:12
algebra: odświeżam
5 lis 22:06
algebra: pomoże ktoś ?
6 lis 14:34
Gray: To może w odwrotnej kolejności: 1+2+3+...+n = ?
Teraz łatwiej? Ciąg arytmetyczny już był...
6 lis 18:05
Gray: Tyle, że Ty to trochę źle obliczyłaś; powinno być: n−1 + n−2 + ... + 1.
6 lis 18:06
algebra: a czemu bez n na początku przecież n jest wieksze od n − 1
6 lis 20:50
Godzio:
A co to jest to "n"? Odpowiedz sobie na to pytanie i będziesz wiedzieć dlaczego ma być n−1
6 lis 20:51
Gray: Tak. A co to n oznacza? Liczbę liczb mniejszych od n występujących po n, tak?
6 lis 20:52
Gray:
6 lis 20:53
algebra: szczerze to już się zgubiłem w tym zadaniu nic nie rozumie
6 lis 20:56
algebra: z wzoru na sumę ciągu arytmetycznego:
dobrze ?
6 lis 22:30
algebra: poprawiam będzie:
| n − 1 + 1 | | n(n − 1) | |
| * (n − 1) = |
| |
| 2 | | 2 | |
tylko jak to dalej liczyć aby wiedzieć czy permutacja jest parzysta czy nie ?
6 lis 22:34
algebra: ?
6 lis 23:34
Gray: To zależy oczywiście od n. Jaki jest związek liczby inwersji z parzystością permutacji?
7 lis 08:31
Gray: znak−permutacji = (−1)
liczba−inwersji; znak−pormutacji = 1 to permutacja parzysta, −1 −
nieparzysta.
| | n(n−1) | |
Wystarczy omówić parzystość (nieparzystość) liczby |
| w zależności od n. To co widać, |
| | 2 | |
to to, że niezależnie od n jest to liczba naturalna
7 lis 08:41
algebra: jak liczba dodatnia to permutacja parzysta ? Bo w inwersji permutacja wtedy gdy ilość inwersji
jest parzysta.
7 lis 10:20
Gray: Nie rozumiem jaka liczba dodatnia?

Przeczytaj uważnie wpis z 8:41.
7 lis 10:48