matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
lovematma:
α
α
Dla każdego α wyrażenie cos2α +8sin
2
cos
2
jest równe
2
2
30 paź 20:53
Janek191:
α
α
= cos 2α + 2*( 2 sin
cos
)
2
=cos 2α + 2*( sin α)
2
=
2
2
= ( 1 − 2 sin
2
α ) + 2 sin
2
α = 1
30 paź 20:58