funkcja liniowa
piooo: do wykresu funkcji liniowej f należą punkty A(−43, 128) i B(45, 908). Wyznacz kąt nachylenia
funkcji f do osi OX
30 paź 20:53
Jolanta: y=ax+b a to kat nachylenia czyli tg
30 paź 20:55
Jolanta: wszystko jasne ?
30 paź 20:58
Eta:
| | yA−yB | |
a= tgα= |
| = ............. ⇒α= .... odczytaj z tablic |
| | xA−xB | |
30 paź 20:59
piooo: obliczyłem tg ze wzoru a=y2−y1/X2−X1 co dało 908−128/45+43=780/88=8.8636...
problem w tym, że w tablicach najbliższy tg to 7.115 lub 8.144, więc nie pokrywa się z moim
wynikiem. Pytanie gdzie popełniłem bład?
30 paź 21:01
Janek191:
| | 908 − 128 | | 780 | |
a = tg α = |
| = |
| ≈ 8,8636 |
| | 45 − (−43) | | 88 | |
30 paź 21:01
piooo: ok, zgodnie z odpowiedziami z podręcznika mój wynik 8.8636 muszę podpiąć pod tg 9.514, czyli 84
stopnie. wychodzi na to, że wynik od początku miałem dobry tylko nie było go w tablicach, więc
myślałem, że mam błąd. dzięki wszystkim.
30 paź 21:10