x^3 wybiło mnie z rytmu.... :/
maturzystka: Dane są funkcje: f(x)= x3+5x2−3x−15 oraz g(x)=x3−3x−5
a) wyznacz miejsca zerowe funkcji f
b) wyznacz takie argumenty x, dla których wartości fukcji f sa mniejsze od wartości funkcji g.
30 paź 20:46
Janek191:
a) f(x) = x3 + 5 x2 − 3 x − 15 = x2*( x + 5) − 3*( x + 5) =( x + 3)*( x2 − 3) =
= ( x + 3)*( x − √3)*( x + √3)
Miejsca zerowe"
x1 = − 3 , x2 = − √3 , x3 = √3
30 paź 20:49
Janek191:
b) Rozwiąż nierówność
f(x) < g(x)
x3 + 5 x2 − 3 x − 15 < x3 − 3 x − 5
30 paź 20:50