matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi..
:):
Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4 , a szósty wyraz jest równy −8.Ile jest równy pierwszy wyraz tego ciągu?
14 lis 21:05
Mariusz:
an=a1+(n−1)*r a2=a1+r a6=a1+5r a1+r=4 a1+5r=−8 odejmujemy 4r=−12 r= −3 a1=7
14 lis 21:18