rachunek różniczkowy: parametr m dla którego styczna do wykresu jest równoległa
wrobelek: Dla jakiej wartości parametru m styczna do wykresu funkcji f(x) = mx
6 − 5x
4 + 6x
2 − 1 w
punkcie x0=2 jest równoległa do prostej 3x − 3y + 2 = 0?
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązuje się tego typu zadania? Byłbym wdzięczny
30 paź 20:30
...:
to zaczniemy od tej prostej ... przekształcimy do postaci kierunkowej
3y=3x−2 ⇒ y=x+2/3 i już znasz jej współczynnik kierunkowy
Pochodna Twojej funkcji (jej obrazem jest styczna) to
f'(x)=6mx5−20x3+12x
f'(x0)=6m*32−20*8+12*2
... i to jest współczynnik kierunkowy stycznej w punkcie xo ....a że ma być równoległa do
danej prostej więc ma się równać 1
30 paź 20:39
wrobelek: Dzięki wielkie
30 paź 20:49
...:
duży/a rośnij −
30 paź 21:03