potęga
M: Czy ktoś mógłby rozwiązać równanie? :
odpowiedź: 2
112
30 paź 20:05
Janek191:
Tutaj nie ma równania !

Powinno być : oblicz wartość wyrażenia
30 paź 20:10
Metis: Zamień licznik na wspólną postawę −4
A mianownik do wspólnej podstawy 8.
Potem wzory potęgowania...
Mnożenie − sumujesz wykładniki
Dzielenie odejmujesz ...
30 paź 20:10
M: a sory .chodzi o zapisanie wyniku w postaci potęgi liczby 2. Mój błąd
30 paź 20:11
M: to jak to mogę zapisać?
30 paź 20:33
Metis: No to podstawa potęgi do 2...
22=4 24=16 25=32 itd
Lub tak jak ja wyżej i na koncu wynik przekształcić...
30 paź 20:35
M: licznik mi taki wyszedl:
26*24:25= 25
30 paź 20:59
M: mianownik:
2−12 ułamek w potędze na minusie
30 paź 21:02