logarytmy
koli: Wiedzac, ze logax=2 , logbx=3 ,logcx=6, oblicz logabcx
30 paź 19:59
Kacper:
Własne pomysły?
30 paź 20:01
razor: logax = 2 ⇒ a2 = x ⇒ a = √x
logbx = 3 ⇒ b3 = x ⇒ b = 3√x
logcx = 6 ⇒ c6 = x ⇒ c = 6√x
a*b*c = √x*3√x*6√x = x1/2+1/3+1/6 = x
logabcx = logxx = 1
30 paź 20:02
...:
a2 = x ⇒ a = √x ... to nie prawda ...
30 paź 20:11
razor: prawda jeśli weźmiesz pod uwagę dziedzinę
30 paź 20:13
...:
| | 1 | | 1 | |
logabcx= |
| = |
| |
| | logxabc | | logxa+logxb+logxc | |
itd
30 paź 20:17
krecik: Kacper: nie to podobno jakies maturalne
30 paź 20:18
...:
1) nie zapisałeś założeń
2) nie zmienia to faktu że zapis a2=x ⇒ a=√x jest nieuprawniony
30 paź 20:19
Eta:
@
.... też brak założeń
30 paź 20:21
...:
oczywiście
Lwico − Alfico −
30 paź 20:23
Eta:
30 paź 20:25
...:
chodź na trzyletnią "żenichę" −
30 paź 20:30
Eta:
30 paź 20:31
...:
będziesz długo myślała to ... będzie po zawodach −
30 paź 20:43
ewusia: To jak z tym zadaniem w koncu

?
30 paź 20:43
Eta:
@
ewusi
tak jak podaje :wielokropek"
do tego założenia x>0 i x≠1
| 1 | | 1 | |
| = |
| itd.............. |
| logxa | | 2 | |
| | 1 | |
........ = |
| =.................... =1 |
| | | |
30 paź 20:47