Moduł liczby zespolonej
Damian: Witam. Nie mam pomysłu jak rozwiązać te zadanie. Pomoże ktoś?
Oblicz moduł liczb zespolonych:
30 paź 19:58
Janek191:
I z I =
√ ( − sin 15o)2 + ( sin 75o)2 = ...
30 paź 20:01
Gray: | | 5π | | 6π−π | | π | |
Wskazówka: sin |
| = sin |
| = cos |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
30 paź 20:02
Damian: @Janek191 skąd jest ta wartość przy sin15 i przy sin 75?
30 paź 20:10
razor: | | 5π | | π | | π | | π | | π | |
sin |
| = sin( |
| − |
| ) = cos |
| = cos(− |
| ) |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | π | | π | |
|z| = (sin2(− |
| )+cos2(− |
| ))1/2 = 1 |
| | 12 | | 12 | |
30 paź 20:12
Janek191:
Z tablic , ale można sobie wyliczyć z wzoru :
sin 2 α = 2 sinα*cos α
0,5 = sin 30o = sin (2*15o) = 2 sin 15o cos 15o = itd.
30 paź 20:14