Granica funkcji w nieskończoności
vld: Granica funkcji w nieskończoności
Wyznacz asymptoty poziome i pionowe wykresu funkcji f.
| | x3 − 1 | |
1. f(x)= |
| |
| | x3 + x − 2 | |
Obliczyłem asymptotę poziomą, ale jak ustalić, że ta funkcja nie ma asymptoty pionowej?
30 paź 19:41
vld:
30 paź 19:54
Martiminiano: Wyznacz dziedzinę. Jeśli funkcja y=f(x) ma w punkcie x0 granicę jednostronną, to ma asymptotę
pionową x=x0.
30 paź 21:41
Martiminiano: Zjadłem słowo, miało być "...granicę jednostronną niewłaściwą!..."
30 paź 21:42