algebra
kyrtap: 2|z − 1| <|z
2 − z + 2|≤ 3|z − 2|.
|z
2 − z + 2|>2|z − 1| ⋀|z
2 − z + 2|≤ 3|z − 2| jakaś podpowiedź
30 paź 19:36
kyrtap:
30 paź 19:51
Mila:
Co z tym masz zrobić?
30 paź 19:58
kyrtap: Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych wyznaczyć i naryso−
wać zbiory liczb zespolonych spełniających warunki
30 paź 20:01
Mila:
Pamiętam, ale nie chcę podstawiać z=x+iy i myślę nad innym sposobem.
30 paź 20:55
kyrtap: też właśnie bym zrobił tym sposobem gdyby nie polecenie
30 paź 21:13
bcd: I na pewno dobrze te liczby przepisałeś? Z mojego doświadczenia wynika, że to powinno się tak
pięknie składać, że środkowa część nierówności jest równa |z−1|*|z−2|
30 paź 21:14
kyrtap: chyba widzę co przepisuję, ten przykład jest oznaczony gwiazdką
30 paź 21:27
bcd: Chyba można być milszym. To niewiele kosztuje. Chciałam pomóc.
30 paź 21:28
Mila:
Czy tam przypadkiem nie ma zapisu:
2|z − 1| <|z2 − z −2 |≤ 3|z − 2|.
30 paź 21:32
ICSP: albo z
2 −
3z + 2 ?
30 paź 21:33
Mila:
No to są 3 osoby jednomyślne, bez porozumienia
30 paź 21:34
bcd: Nie znamy się. To zadanko z gwiazdką, więc musi być takie, żeby nawet Wolfram miał musiał się
naliczyć...
30 paź 21:36
Mila:
Trzeba sposobem go zagiąć.
30 paź 21:51
Mila:
Tymczasem Patryk zrób,w mojej wersji, też ciekawe.
30 paź 21:52
bcd: Na upartego można te wszystkie "części" nierówności potraktować jako funkcje i zrobić to jak w
gimnazjum. Ale z poleceniem to nie będzie mieć zbyt wiele wspólnego raczej.
30 paź 21:54
kyrtap: bcd nie obraź się nie chciałem być niemiły, po prostu przepisałem zgodnie z tym co jest
napisane w podręczniku
30 paź 21:57
kyrtap: też chciałem kombinować ze wzoru skróconego mnożenia ale jakoś tutaj to nie wychodzi
30 paź 21:58
bcd: Nie obrażam się, zwracam tylko uwagę na pewne rzeczy.
Z jakiej książki korzystasz? Zadanka wyglądają na trudne. Nawet bardzo.

Być może czas się
dokształcić.
A jeśli to nie błąd w przepisywaniu, to niestety nie jestem w stanie Ci pomóc w rozwiązaniu.

Nie ma jakichś odpowiedzi?
30 paź 22:03
kyrtap: jest to zestaw przygotowany na ćwiczenia po prostu napisałem bo chciałem się wysilić trochę i
pokombinować, nie wiem dokładnie skąd pochodzi ten przykład
30 paź 22:05
bcd: Zestaw przygotowany przez ćwiczeniowca, bez żadnych korekt etc.

Ja widzę tu pewną odpowiedź
na pytanie, czy dobrze przepisałeś. Być może to nie Ty przepisałeś źle.
30 paź 22:06
kyrtap: jeżeli nikt nie wymyśli trudno, najwyżej przejdę się z tym przykładem na konsultacje może

dzięki za pomoc
30 paź 22:07
bcd: Napisz, jak dowiesz się, jak rozwiązać, bo jestem ogrooooomnie ciekawa. Też maltretuję
zespolone.
30 paź 22:10
kyrtap: też 1 rok?
30 paź 22:11
bcd: 3.
30 paź 22:11
kyrtap: ładnie już na 3 roku
30 paź 22:12
Mila:
bcd rozwiąż wersję , którą podałam 21:32.
30 paź 22:28
bcd: 2|z − 1| <|z2 − z −2 |≤ 3|z − 2| ⇔ 2|z − 1| <|z −2| |z+ 1| ≤ 3|z − 2|⇔ (1) 2|z − 1| <|z −2|
|z+ 1| ⋀ (2) |z −2| |z+ 1| ≤ 3|z − 2|
(2) |z −2| |z+ 1| ≤ 3|z − 2|⇔
⇔ |z−2|(|z+1|−3)≤0
dla z=2: 0≤0 (ok)
dla z≠2 ⋀ |z−2|>0: (|z+1|−3)≤0 ⇔ |z−(−1)|<3
Innymi słowy − tę część nierówności spełnia zbiór liczb zespolonych reprezentowanych przez koło
(bez samego okręgu) o środku w z0=(−1,0) i promieniu r=3 oraz pkt. (2,0)
A cz. 1... myślę, że nie wiem − jakaś podpowiedź?
30 paź 22:43
Mila:
Też nie mam prostej recepty, najlepiej pasowałaby srodkowa część |z−1|*|z−2|.
30 paź 22:55
bcd: (1) 2|z − 1| <|z −2|* |z+ 1|
Mila, ale dlaczego?
30 paź 23:01