matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
Ed:
n−1
1
Dany jest ciąg an =
. wykaż że g =
jest jego granicą . Jak to zrobić
2n
2
podpowie ktoś
14 lis 21:02
Mariusz:
n−1
lim
2n
dzielimy przez n
1
1−
n
lim
2
1
dąży do zera
n
czyli granicą jest
1−0
1
lim
=
2
2
14 lis 21:05
Ed:
Dzięki
14 lis 21:07
Ed:
Dzięki
14 lis 21:08