dowód
monika: udowodnij, że jeśli a>0, b>0 oraz a+2b=1 to ab≥ 1/8
30 paź 19:19
Janek191:
Czy dobrze przepisałaś ?
30 paź 19:44
monika: proszę o pomoc
30 paź 19:46
monika: *ab≤1/8 przepraszam
30 paź 19:46
Janek191:
| | 1 | |
Według mnie jest źle przepisane  Powinno być a*b ≤ |
| |
| | 8 | |
30 paź 19:47
Janek191: To co innego
30 paź 19:47
monika: no wlaśnie źle przepisałam. Nie wychodzi mi to zadanie, moze dlatego, że mało co robię zdań
tego typu
30 paź 19:50
Kacper:
Było wielokrotnie. Poszukaj na forum.
30 paź 19:52
Janek191:
[ a > 0 i b > 0 i a + 2 b = 1 ] ⇒ 2 b = 1 − a ⇒ b = 0,5 − 0,5 a ⇒
a*b = a*[ 0,5 − 0,5 a ] = 0,5 a − 0,5 a
2
czyli
a*b = f(a) = − 0,5 a
2 + 0,5 a
| | − 0,5 | |
− 0,5 < 0 więc ta funkcja ma największą wartość dla a = p = |
| = 0,5 |
| | 2*( −0,5) | |
Wtedy
| | 1 | |
a*b = f ( 0,5) = − 0,5* 0,52 + 0,5*0,5 = − 0,125 + 0,25 = 0,125 = |
| |
| | 8 | |
| | 1 | |
To jest największa wartość , więc a*b ≤ |
| |
| | 8 | |
ckd.
30 paź 19:53