ważne przykłady
ewa: rozwiązałby ktoś takie przykłady :
a) x+2/x−3 =x/x−1
b)x2−2x/x+3=5
c)4x−5/x−2=1/2
d)2x−1/x+1=0
i zapis rozwiazania prosze ikrótkiewytumacznie
30 paź 19:14
Metis: 1) Popraw zapis
2) Próbuj sama.
30 paź 19:15
Janek191:
| | x + 2 | | x | |
a) |
| = |
| ; x ≠ 3 i x ≠ 1 |
| | x − 3 | | x − 1 | |
Pomnóż na krzyż
30 paź 19:17
pigor: ..., twój zapis nie jest jednoznaczny, bo zapewne
chodzi ci o to
(x+2)/(x−3) = x(x−1), ale dlaczego ja mam się domyślać
30 paź 19:20
Metis: | | 2 | |
albo x+ |
| −3 ...  |
| | x | |
30 paź 19:21
ewa: x+2/x−3 =x/x−1
(x+2)(x−1)=(x−3)−x
x2 −1x −2x −2=x2 −3x
tak ?
30 paź 19:22
Janek191:
Nie

( x + 2)*( x − 1) = x*( x − 3)
30 paź 19:25
Janek191:
Pisz ułamki przy użyciu U
30 paź 19:26
A: nie tak, raczej tak:
(x+2)(x−1)=x(x−3)
x2 −1x +2x −2=x2 − 3x
30 paź 19:27
ewa: aha faktycznie i co się potem robi kazdy nawias mnozy czyli tak (sprawdzajcie mnie czy dobrze
robie )
x2+1x+2x−2=x2+3x
30 paź 19:27
ewa: aha minusy i plusy pomyliłam ale widze zapis okej i co potem wyrazy podobne podkreslamy
30 paź 19:29
A: przenieś wszystko na jedną stronę zmieniając znaki
30 paź 19:30
ewa: a jak sie przenosi ja bym to zrobiła tak :
x2−1x−2x+x2+3x=2
30 paź 19:32
A: x2−1x+2x−2 −x2+3x = 0
zmieniasz znak tego co przenosisz
w tym wypadku x2 na minus i 3x na plus
30 paź 19:36
ewa: aha dobra i co dalej
30 paź 19:38
A: teraz redukcja wyrazów podobnych
4x−2=0
4x=2
x=1/2
30 paź 19:38
ewa: dobra teraz mam inny przyklad juz rozumiem wiecej dzieki a :
x2−2x /x+3 =5
30 paź 19:41
ewa: trzeba pomnozyc oby dwie strony przez x+3
30 paź 19:42
Janek191:
Tak
30 paź 19:46
ewa: zrobiłam to tak sprawdzcie :
x2 −2x =5(x+3)
x2 −2x =5x+3
x2−2x −5x −3 =0
x2−7x+3=0 ]
i delte liczyc i dobrze /
30 paź 19:46
Metis: x2 −2x =5(x+3)
x2−2x=5x+15...
30 paź 19:46
ewa: czyli powinno byc tak :
x2−2x=5(x+3)
x2−2x=5x +3
x2−2x=5(x+3)
x2−2x=5x+15
30 paź 19:48
Metis: Nie.
30 paź 19:49
ewa: to w czym bład
30 paź 19:49
Metis: x2−2x=5(x+3) ⇔x2−2x=5x+15 !
30 paź 19:50
ewa: to napisz jak poprawnie jest to równanie zeby sie zle nie nauczyła
30 paź 19:51
ewa: prosze
30 paź 19:53
magda : napiszesz metis albo a albo kto kolwiek
30 paź 19:55
ewa : napiszcie mi to prosze prosze
30 paź 19:57
Janek191:
Ile jest 5*3 ?
30 paź 19:57
ewa : 15
30 paź 19:59
Metis: Wymnażasz po kolei nawias: 5(x+3) = 5x+15
30 paź 20:01