Liczby zespolone
dan: Znaleźć liczby zespolone "z" spełniające warunki:
a) 2z − i = 3 + 2i ;
prosiłbym o wyliczenie zadania krok po kroku
14 lis 20:52
Basia:
ad.1
z=a+bi
2(a+bi)−i=3+2i
2a + 2bI = 3+3i
2a=3
a=32
2b=3
b=32
a= 32 + 32*i
ad.2
z=a+bi
3(a+bi)−1+2i = a+bi+i1−i
(3a + 3bi − 1 + 2i)(1−i) = a+bi+i
3a − 3ai +3bi − 3bi2 −1 +i +2i − 2i2 − a −bi − i =0
3a − 3ai + 3bi +3b−1+2i+2−a−bi=0
(3a+3b−1+2−a)+(−3a+3b+2−b)i=0
(2a+3b+1)+(−3a+2b+2)i=0
2a+3b+1=0 /*3
−3a+2b+2=0 /*2
6a+9b+3=0
−6a+4b+4=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13b+7=0
b = −713
15 lis 00:59
Basia:
teraz wylicz a i tyle
wydaje mi się jednak, że tam miało być w liczniku po prawej 1+i a nie z+i
wtedy rachunki byłyby znośne
15 lis 01:00