Wynacz pole całkowite
Madzia: Wyznacz pole całkowite graniastosłupa prawidłowego czworokątnego,jeżeli dł.krawędzi podstawy
wynosi 6 cm,a suma wszystkich krawędzi 96 cm.
30 paź 18:41
Madzia: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość wynosi 5, a przekątna ściany bocznej 13.
Oblicz Pole całkowite i objętość..
W prostopadłościanie przekątna ma dł 8 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60
stopni oraz jedna krawędz podstawy ma dł.4..
30 paź 18:44
dero2005:
a = 6
O = 96
8a + 4h = O ⇒ h =
Pc = 2a2 + 4ah =
30 paź 18:45
dero2005:
h = 5
s = 13
a =
√s2 − h2 =
30 paź 18:47
30 paź 18:48
dero2005:

D = 8
a = 4
b =
√d2 −a2 =
h =
√D2 − d2 =
V = abh =
P
c = 2(a*b + a*h + b*h) =
30 paź 18:55