Oblicz x oraz pola trójkątów
zz:

a) Należy obliczyć długość odcinka x (odpowiedź: 1,9)
b) Narysowane są 3 trójkąty. Oblicz zależność (proporcje) między polem najmniejszego a
największego trójkąta. (odpowiedź: 19/100)
[długość na dole (całego trójkąta) to 10, a u góry 9. Zaznaczone są dwa kąty proste − u góry i
na dole, przy wysokości]
30 paź 18:24
Metis: a) Na przykład tak:
Z twierdzenia Pitagorasa wylicz drugą przyprostokątną.
Oblicz obwód.
Podstaw do wzoru Herona i wylicz pole.
| | 1 | |
Pole, które wyszło z poprzednich obliczeń wstaw do wzoru P= |
| a*h |
| | 2 | |
Gdzie a to przeciwprostokątna = 10 i h= wysokość na nią opuszczona.
Zastosuj twierdzenie Pitagorasa dla małego trójkąta...
30 paź 18:40
zz: Przyprostokątna to √19
Pole: 0,5*19+√19
x to − √9
Jak widać, źle zrobiłam coś.
Dziękuję za odp. Jestem dopiero w 1ej klasie liceum, z trójkątów mieliśmy tylko tw. Pitagorasa
oraz (obecny temat) figury przystające. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby potrafił ktoś obliczyć
to i wytłumaczyć, szczególnie jak obliczyć pole najmniejszego trójkąta. Tym bardziej, że
nauczycielka nie potrafi tego obliczyć...
30 paź 20:51
Metis: Czemu dodajesz ?
| | 9√19 | |
P= |
| − pole dużego trójkąta |
| | 2 | |
Z małego trójkąta:
h
2+x
2=b
2
x
2=19−15,4
x=
√3,6
x≈1,89
30 paź 21:51
Saizou :

z tw. Pitagorasa możemy obliczyć drugą przyprostokątną
9
2+a
2=10
2
a
2=100−81=19
a=
√19
i z podobieństwa trójkątów mamy, że
x=1,9
30 paź 21:58
Metis:
30 paź 22:02
Saizou : najprostsze metody są najtrudniejsze, bo ciężko na nie wpaść
30 paź 22:05
Metis: Albo tak:
(−x+10)2+h2=92 − większy trójkąt o przyprostokątnej (10−x) i h
h2+x2=√192 − trójkąt mniejszy z przyprostokątną x i h
x2−20x+100+h2=81
x2+h2=19
x2−20x+h2=−19
−x2−h2=−19
+========================
−20x=−39/:20
x=1,9
30 paź 22:05
Metis: −20x=−39/:(−20)
x=1,9
Dokładnie
Saizou 
Powiem Ci
zz dowartościowałeś mnie/ Nas − nie mamy tytułów a już trzaskamy takie zadania
lepiej niż nauczycielka zapewne z tytułem magistra
30 paź 22:07
zz: Nauczycielka ma często problemy z takimi zadaniami, w sumie dopiero po 30 minutach wpadła na to
jak można by obliczyć "a", ale zupełnie inaczej i nie do końca wiem jak...
Zatem bardzo dziękuję
31 paź 10:35