matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
walec, objętość, pole całkowite
małaa:
Przekątna przekroju osiowego walca ma 12 cm i tworzy z jego wysokością kąt 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni.
30 paź 18:09
dero2005:
D = 12
d
1
= sin30
o
=
⇒ d =
D
2
h =
√
D
2
− d
2
=
πd
2
*h
V =
=
4
πd
2
P
c
=
+ πdh =
2
30 paź 19:04