ciag arytmetyczny
POMOŻE KTOŚ?: Liczby x+2 , y−5 , 23 w podanej kolejnosci tworza ciag arytmetyczny oraz −x−y=15 . Oblicz x
iy
30 paź 18:01
Janek191:
W ciągu arytmetycznym jest
a
2 − a
1 = a
3 − a
2 = r
więc
( y − 5) − ( x + 2) = 23 − ( y − 5)
− x − y = 15 / *( −1)
−−−−−−−−−−−−−
2*( y − 5) = 23 + x + 2
x + y = − 15 ⇒ x = − y − 15
−−−−−−−−−−−
2 y − 10 = 25 + ( − y − 15)
3 y = 20
−−−−−−−−−
| | 20 | | 45 | | 65 | |
x = − y − 15 = − |
| − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp.
========================
30 paź 19:11
pomocy!!!: No własnie odpowiedz jest inna cos jest zle .. ale dzieki za pomoc
30 paź 20:44
Janek191:
Jest dobrze − sprawdzałem

Może jest tak :
30 paź 20:53
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny to 2b=a+c
zatem 2(y−5)= x+2+23 ⇒ x−2y=−35
i z treści zad. −x −y= 15
+ −−−−−−−−−−−−−
| | 20 | | 65 | |
−3y=−20 ⇒ y= |
| to x= −15−y= − |
| |
| | 3 | | 3 | |
30 paź 20:55