o fukncji kwadratowej
ula : cześć mam takie zadanie :funkcja kwadratowa f(x) 3x2 +mx+n przyjmuje wartość największą równą
2 dla x=−6 wskaż postać kanoniczną funkcji do wyboru
a) f(x)=(x+6)2
b)f(x)=−3(x−6)2+2
c)f(x)=−3)x+6)2−2
d)f(x)=−3(x+6)2 +2
30 paź 17:46
J :
..podstawiaj za x = − 6 i zobacz kiedy f(x) = 2 ...( odp.d)
30 paź 17:51
ula : nie rozumiem J dałbyś mi jakieś obliczenia żebym zrozumiała tylko ze tego przykładu
30 paź 17:54
J :
d) f(−6) = −3*(−6+6)
2 + 2 = −3*0
2 + 2 = −3*0 + 2 = 0 + 2 = 2..
30 paź 17:57
ula : o dziękuje bardzo

już rozumiem co i jak
30 paź 17:58