policz granice ciągów
x5: policz granice:
lim n→∞ n√2n−n5+3n2
lim n→∞ n3(√n2+√(n4+1)−n√2
30 paź 17:42
Domel: 
nikt nie chciał ruszać

Możę się mię uda

1. lim
n→oo n√2n−n5+3n2 = lim
n→oo n√n5*[(2n/n6)−(1/n)+(3/n4)] =
= lim
n→oon√n6*
n√(2n/n6)−0+0=lim
n→oo1*
n√(2n/n6)=lim
n→oon√(2n/n6)=
| | n√2n | | 2 | |
= limn→oo |
| = |
| = 2 |
| | n√n6 | | 1 | |
____________ __________________
2. lim
n→oo n
3 ∨n
2+
√n4+1−n
√2 = lim
n→oo n
3 ∨n
2*[1+
√1+(1/n4)−(
√2/n)] =
___________
= lim
n→oo n
3 * n ∨1 +
√1+0 − 0 = lim
n→oo n
4*
√2 = oo
31 paź 01:26