aaa
malina18: kolejne zadanie liniowa! pomoc!
napisz wzor funkcji liniowej w postaci y=ax+b wiedzac ze przyjmuje
a) wartosci ujemne w przedziale (−
∞;−4) i jej wykres jest nachylony do osi odcietych pod katem
45(stopni)
b) wartosci nieujemne dla argumentow z przedzialu (−
∞;3> i jej wspolczynnik kierunkowy jest
rowny −2
c)tylko wartosci ujemne a dla argumnetu rownego π przyjmuje wartosc −4
jak mzona naprowadzic mnie dalej sprobuje sama zrobic
14 lis 20:41
Godzio:
a)
tgα=a
1=a
i przechodzi przez punkt (−4,0) czyli
0=1*(−4)+b
0=−4+b
b=4
y=x+4
b) przechodzi przez punkt (3,0) a=−2
0=−2*3+b
0=−6+b
b=6
y=−2x+6
c)
(π,−4) wiedząc że tylko wartości ujemne czyli a jest stałe a=0
−4=0π+b
b=−4
y=−4
14 lis 20:47
malina18: nierozumiem skad sie wzielo te a

?
15 lis 11:53
Godzio: w którym przykładzie ?
15 lis 12:02
Nikka: wzór ogólny funkcji liniowej to y=ax+b
a− nazywamy współczynnikiem kierunkowym prostej
Wiemy, że a jest równe tg kąta α, gdzie α to kąt nachylenia prostej (wykresu funkcji liniowej)
do Osi OX.
α=45o czyli tg45o = 1 stąd a=1
15 lis 12:02
Nikka: to co napisałam powyżej dotyczy a)
15 lis 12:03
malina18: ok dziekuje ozumeim juz
15 lis 12:07