| 1 | ||
funkcja f jest funkcja liniowa postaci f(x)=ax+b. wiedzac, ze f(2x+1)= | x+2, oblicz f(0) | |
| 2 |
| 1 | ||
f( 2 x + 1) = a*( 2 x + 1) + b = | x + 2 | |
| 2 |
| 1 | ||
2a x + a + b = | x + 2 | |
| 2 |
| 1 | ||
2a = | i a + b = 2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | 7 | ||||
a = | b = 2 − | = | ||||
| 4 | 4 | 4 |
| 1 | 7 | |||
f(x) = | x + | |||
| 4 | 4 |
| 7 | ||
f(0) = | ||
| 4 |
| 1 | ||
f( 2 x + 1) = a*( 2 x + 1) + b = | x + 2 | |
| 2 |
| 1 | ||
2a x + a + b = | x + 2 | |
| 2 |
| 1 | ||
2a = | i a + b = 2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | 7 | ||||
a = | b = 2 − | = | ||||
| 4 | 4 | 4 |
| 1 | 7 | |||
f(x) = | x + | |||
| 4 | 4 |
| 7 | ||
f(0) = | ||
| 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
.. a(2x+1) + b = | x + 2 ⇔ 2ax + a + b = | x + b ⇔ 2a = | oraz a + b = 2 | |||
| 2 | 2 | 2 |