znajdz równanie parametryczne płaszczyzny
kuba: Znajdz równanie parametryczne i ogólne płaszczyzny majac dany jej punkt P=(1,−2,0) i wektor
prostopadly do niej n=[0,−3,2]
30 paź 16:42
kuba: umie ktos?
30 paź 16:47
J :
Równanie ogólne: x − 2y + D = 0
Równanie parametryczne:
x = 1 + ux*t + vx*s
y = −2 + uy*t + vy*s
z = 0 + uz*t + vz*s
30 paź 16:58
kuba: powinny wyjsc równania bez niewiadomych typu ux vx itp
30 paź 17:09
J :
... pomyłka... R.ogólne ... −3y + 2z + D = 0 ... podstaw za x =1 i z = 0 ...oblicz D
... dalej droga żmudna , trzeba znaleźc wektory : u i v ... są to wektory prostopadłe do
wektora normalnego
30 paź 17:18
kuba: to wiem ale wiesz moze jak policzyc te wektory u i v ,nad tym sie zatrzymalem
rownanie ogolne ma postac: −3y+2z−6=0
30 paź 17:23
kuba: ?
30 paź 17:36
Mila:
a) π: 0*(x−1)−3*(y+2)+2*(z−0)=0⇔
−3y−6+2z=0
−3y+2z−6=0 równanie ogólne płaszczyzny o wektorze normalnym n→=[0,−3,2]
b) Trzeba wybrać jeszcze 2 różne punkty A i B leżące na płaszczyźnie π,
np.
dla z=0 mamy −3y+2*0−6=0⇔y=−2, x dowolne
A=(0,−2,0)
dla z=3 mamy −3y+2*3−6=0⇔y=0
B=(0,0,3)
Współrzędne wektorów: PA→ i PB→, P=(1,−2,0)
PA→=[−1,0,0]
PB→=[−1,2,3]
x=1−t−s
y=−2+0t+2s
z=0+0t+3s
30 paź 18:03
kuba: dziekuje
30 paź 19:19
kuba: jeszcze jedno pytanie na jakiej podstawie przjelas z=0 i z=3
jak okreslic ze punkty leza na plaszczyznie?
30 paź 19:27
Mila:
−3y+2z−6=0 to równanie z dwiema niewiadomymi, ma nieskończenie wiele rozwiazan.
Tak jak w GM podawałes pary liczb (x,y) spełniające np. równanie
x+y=5
dla y=2 mamy x+2=5, x=3
30 paź 19:46