POMOCY!
Marta: rysunek:
http://zapodaj.net/images/8e877b40dffb.jpg
Kształt i wymiary cembrowiny do budowy studni podano na rysunku 233. Ile takich cembrowin można
wykonać z 4 m sześciennych betonu?
Nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie..

Pomocy!
14 lis 20:31
AROB: pomogę
14 lis 20:34
Matematyk: Musisz policzyć objętość tej cembrowiny:
0.52*π*0.6−0.352*π*0.6 to drugie to objętość walca w środku.
Wychodzi objętość cembrowiny. Dzielisz te 4m3 na tą objętość i zaokrąglasz w dół.
14 lis 20:47
AROB: V 1 cembrowiny = Vz − Vw, Vz − objętość walca zewnętrznego
Vw − objętość walca wewnętrznego
Vz = πrz2 * h = 3,14 * 0,52 * 0,6 = 0,471 [m3]
rw= 0,5 − 0,15 = 0,35 m
Vw = π*rw2*h = 3,14 * 0,352 * 0,6 = 0,23079 [m3]
V = 0,471 − 0,23079 = 0,24021 ≈ 0,24 [m3] − objętość 1 cembrowiny
ilość cembrowin = 4 : 0,24 = 16,6666...
Odp. Można zrobić 16 cembrowin.
14 lis 20:48
Marta: Bardzo dziękuję za pomoc
14 lis 20:57