funkcja .
kasia : Witam mam pytanie co do zadan. sa bardzo podovbne a inne rozwiazania . czemu tak ?
D: 4 − x
2 + 0
−x
2 = −4 / * ( −1 )
x = 2
x = 2 lub x= − 2
x
2+4=0
delta = 0
2 − 4 * 1 * 4
delta = 0 − 16
delta = −16
30 paź 16:31
J :
..dwie różne funkcje ... i dwie różne dziedziny
..w pierwszym przypadku: D = R/{−2,2}
...zastanów się , czy w drugim przypadku mianownik może przyjąć wartość 0 ?
30 paź 16:35
kasia : wlasnie nie wiem chcialabym zeby ktos mi wytlumaczył
30 paź 16:39
J :
x2 + 4 > 0 dla kazdego x ... zauważ,że x2 ≥ 0 ... może przyjąć najmniejszą wartość 0 ..
..zatem najmniejsza wartośc wyrazenia: x2 + 4 = 4 , gdy x = 0
30 paź 16:41
...:
... ODPOWIEDZ SOBIE SAMA −

x
2 czyli zawsze nieujemna powiększona o 4 .... to

?
30 paź 16:41
Krystek: Kasiu , jak masz funkcję , gdzie jest ułamek to mianownik musi być różny od zera
Przez zero nie dzielimy



I tak
1)4−x
2≠0⇔ (x−2)(x+2)≠0⇔ x≠2 i x≠−2 stąd D=R/{−2,2}
2)x
2+4≠0 dla każdego x stad D=R
30 paź 16:48
J :
...
kasia to już chyba wie, ale pyta też , czy mianownik może być ujemny ...
30 paź 16:54
kasia : juz rozumiem

dziękuje
30 paź 16:58