Liczby zespolone-równanie
Arkadiusz: mamy |z−1|+(sprzężenie z)=3
jak mogę zapisać |z−1|

Wiem, że |z|=
√x2+y2
30 paź 15:59
J :
Iz − 1I = Ix + yi −1I = I(x−1) + yiI = √(x−1) + y2
30 paź 16:01
MQ: √(x−1)2+y2
30 paź 16:02
Arkadiusz: nie czaje tego ostatniego zapisu dlaczego y2 ?
30 paź 16:15
Arkadiusz: i dlaczego jest x−1 a nie (x−1)
2? nie czaje
30 paź 16:16
J :
... w moim zapisie rzeczywiście powinno być (x−1)
2 .... pomyłka...
30 paź 16:18
Arkadiusz: ale dlaczego xd wytłumacz jakbyś mógł nie chce się bezmyślnie uczyć na pamięć tylko zrozumieć.
Tak krok po kroku
30 paź 17:19
J :
z = a + bi .... IzI = √a2 + b2 .. jasne ...?
z = (x−1) + yi ... IzI = √(x−1)2 + y ... teraz jasne..?
30 paź 17:22
J :
... pod pierwiastkiem oczywiście ..y
2 ...
30 paź 17:22
Arkadiusz: tak dzięki
30 paź 20:56