matematykaszkolna.pl
a algebra: Ile różnych działań wewnętrznych można określić w zbiorze zawierającym: n elementów Ile jest takich działań wewnętrznych, które są dodatkowo przemienne ? Wiem, że działań wewnętrznych jest nn2 2 jest w potędze n potęgi. mógłby ktoś powiedzieć jak liczyć działania przemienne ? Bo znam odpowiedź, ale nie rozumiem tego.
30 paź 14:33
algebra: ?
30 paź 19:31
algebra: pomoże ktoś ?
30 paź 19:47
30 paź 20:39
30 paź 20:54
Gray: Wszystkich wewnętrznych jest nn2. Przemiennych n(n2−n)/2+n. Dlaczego tyle? Działanie można zdefiniować tabelką (coś jak szachownica). Wyobraź sobie szachownicę o wymiarze n x n. Ta szachownica zdefiniuje działanie wewnętrzne, jeżeli wypełnimy ją dowolnie elementami zbioru. Wszystkich kratek na szachownicy do wypełnienia jest n2, każdą z nich można wypełnić na n sposobów. Stąd nn2. Rozumiesz? Jeżeli tak, to jak musisz wypełnić szachownicę, aby określała działanie przemienne?
30 paź 21:03
algebra: to co napisałeś to właśnie już rozumiałem,ale nie mogę zrozumieć jak się liczyć działania przemienne.
30 paź 21:23
Gray: Jak musi być wypełniona szachownica, aby definiowała działanie przemienne?
30 paź 21:37
algebra: muszą się powtarzać te same wyniki dla np. ba i ab bo ba = ab
30 paź 21:41
Gray: Czyli nad przekątną musi być to samo co pod przekątną. Ile kratek wystarczy więc wypełnić?
30 paź 21:44
algebra: wszystkie trzeba wypełnić
30 paź 21:47
Gray: Przykładowa "szachownica": | a1 | a2 | a3 _________________ a1 | x | y | z _________________ a2 | x | z | x _________________ a3 | y | x | z x,y,z to elementy zbiory z którego pochodzą wartości. Jeżeli działanie jest wewnętrzne to są to liczby a1, a2, a3. Ponieważ, dla działania wewnętrznego, pod przekątną jest to samo co nad nią, wystarczy zdefiniować tylko np. górną połowę i przekątną (w dolnej połowie będzie to samo co w górnej). No to liczymy ile kratek jest w górnej połowie: wszystkich jest n2, na przekątnej n, czyli
 n2 − n 
górna i dolna to razem: n2 − n. Wystarczy określić tylko jedną z nich − to daje

2 
 n2 − n 
kratek; oraz przekątną czyli dodatkowo n kratek. Łącznie mamy:

+ n kratek. Każda
 2 
może być wypełniona na n sposobów, stąd n(n2−n)/2 +n
30 paź 22:05
algebra: a te liczby na które ta przekątna się nakłada to je też brałeś pod uwagę ?
2 lis 22:21
Gray: Jakie? Przekątną odejmuję, dzielę resztę na pół, przekątną dodaję i wychodzi ile kratek mam wypełnić.
2 lis 22:26
algebra: które liczby to z górnej połowy,a które to z dolnej połowy ? bo przekątna przechodzi przez 3 liczby to je też jakoś liczyć ?
3 lis 14:23
Gray: Rysunek był tylko poglądowy; rozwiązanie jest ogólne.
3 lis 15:44
algebra: czyli te liczby które leżą na przekątnej to n ?
3 lis 15:57