matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Matematyka
Agnieszka:
W ostroslupie prawidłowym czworokatnym krawędź boczna długości 12 pierwiastek 2 cm tworzy z podstawą kat o mierze 30 stopni .Oblicz objętość tego ostroslupa.
30 paź 14:26
dero2005:
l = 12
√
2
H
1
= sin30
o
=
⇒ H =
l
2
H
2
+ (
d
2
)
2
= l
2
⇒ d =
d
√
2
a =
2
a
2
H
V =
=
3
30 paź 17:30