nierówność
FKS: x2: x2−x−2 <1/2
Δ=9
x1= −1
x2= 2
założenia : x≠−1 x≠ 2
Nie wiem co dalej ,proszę o pomoc.
30 paź 13:20
daras: a skąd te założenie ?
30 paź 13:24
FKS: Jeśli mianownik wygląda następująco : (x+1)(x−2) to x≠−1 x≠2.
30 paź 13:27
daras: masz rozwiązać nierówność: x
2 −x −2,5 < 0
30 paź 13:27
daras: a kto w twoim poscie z 13:20 widzi jakiś mianownik ?
30 paź 13:28
FKS: x2x2−x−2 < 12
30 paź 13:30
...:
przenoś ... wspólny mianownik .... na iloczynową ... i ustalaj −
30 paź 13:51
FKS: tak zrobiłem : x
2+x+2<0
Δ<0
Coś mi się to nie podoba
30 paź 14:04
...:
... bo źle zrobiłeś
30 paź 14:09
FKS: W którym miejscu ?
30 paź 14:10
FKS: x2(x+1)(x−2) < 12
30 paź 14:11
...:
KOlego ... Ty masz wiedzieć co robisz i po co ...
(x
2+x+2)(x
2−x−2)<0
30 paź 14:16
...:
... dalej poszło? −
30 paź 14:51