nierówność z funkcją wykładniczą i logarytmiczną
:(: x
2log5 6 − 3 * 6
log5 x + 42 ≤ 0
Chyba robię to źle:
t = log
5 x
x = 5
t
(5
t)
2*log5 6 − 3 * 6
t + 42 ≤ 0
(5
log5 6)
2t − 3 * 6
t + 42 ≤ 0
6
2t − 3 * 6
t + 42 ≤ 0
z=6
t i z>0
z
2 − 3z + 42 ≤ 0
wychodzi mi delta mniejsza od 0
30 paź 12:57
...:
...a co to oznacza

?
No i "wracaj do korzeni" uwzględniając założenia −
30 paź 13:05
:(: brak rozwiązań? Jakie tu są założenia poza x>0?
W odpowiedziach wyszedł im przedział <5, 5log67 >
30 paź 13:14
...:
włącz myślenie−
30 paź 13:18
:(: Pewnie, w książce zjedli "1" i ma być 13, a nie 3. Wtedy wychodzi tak jak chcą.
z2 − 13z + 42 ≤ 0
(z−6) (z−7) ≤ 0
z∊ <6,7>
6t ≥ 61 i 6t ≤ 6log67}
t≥1 i t ≤ log67
x=5t
x∊<5, 5log67 >
30 paź 13:34
...:
... pozostaje Ci sprawdzić czy dobrze przepisałeś zadanie −
30 paź 13:36
:(: może komuś z tym samym błędem w książce się przyda
30 paź 13:36