matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczba różnych pierwiastków równania jest równa
sonia:
( x
2
− 5 ) ( x +
√
5
) = 0
30 paź 11:39
J :
... ⇔ ( x+
√
5
)(x−
√
5
)(x+
√
5
) = 0 ... ma dwa różne pierwiastki: x =
√
5
lub x = −
√
5
30 paź 11:42