blagam o pomoc jedno zadanie mi nie wychodzi
http://scr.hu/2pdc/xhwvq
ja sobie zrobile trojkat prostokatny ale chyba nie tedy droga
| 30 | ||
..Niech db − droga przebyta przez cząstkę b .... z warunków zadania mamy: db = | ||
| cosα |
| da | ||
t = | ( ruch jednostajny) | |
| v |
| at2 | ||
db = | ( ruch jednostajnie przyspieszony) | |
| 2 |
| 2db | ||
mamy: 2db = at2 ⇔ t2 = | .... | |
| a |
| da | 2db | |||
podstawimy t z pierwszego ... ( | )2 = | ⇔ | ||
| v | a |
| 30tgα |
| 60*10 | |||||||||||||
( | )2 = | ⇔ (10tgα)2 = | ⇔ | ||||||||||||
| 3 | 0,4 | 4cosα |
| 150 | sin2α | 3 | ||||
100tg2α = | ⇔ 10tg2α*cosα = 15 ⇔ | = | ⇔ | |||
| cosα | cosα | 2 |
| 1 | 1 | |||
−2t2 − 3t +2 = 0 ⇔ t = −2 ( odpada) lub t = | ⇒ cosα = | ⇔ α = 60o | ||
| 2 | 2 |
| m | ||
v1 = 3 | ||
| s |
| m | ||
a = 0,4 | ||
| s2 |
| a t2 | ||
S2 = | =0,2 t2 | |
| 2 |
| 9 + 15 | 24 | |||
t2 = | = | = 300 | ||
| 0,08 | 0,08 |
| 30 | 1 | |||
cos φ = | = | |||
| 60 | 2 |
tylko czemu u Janka koncowke sie mnozy 0,2*300 ; /?