matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykres funkcji tgarcsinx
wojtek:
jak narysowac wykres funkcji tgarcsinx? probowalem zamieniac sinx na sinx/cosx/1/sinx zeby jakoś tam tg dostać, ale nie wiele mi to dało
z góry dzieki za pomoc
30 paź 00:15
Hurwitz:
sin(arcsinx)
x
x
tg(arcisnx) =
=
=
cos(arcsinx)
√
1−sin
2
(arcsinx)
√
1−x
2
30 paź 07:02
J :
π
π
... i założenie .. arcsinx ∊ [ −
,
] ...
2
2
30 paź 07:06
Hurwitz:
(−π/2,π/2)
Czyli x∊(−1,1).
30 paź 07:12
J :
..oczywiście ...
30 paź 07:31