matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice niewłaściwe, asymptota pionowa.
Martiminiano:
Wyznacz, o ile istnieją, asymptoty pionowe wykresu funkcji y=f(x)
x
2
+3x−28
f(x)=
2x+14
To, że w tym przypadku asymptota pionowa nie istnieje, to wiem, tylko nie wiem jak rozpisać.
29 paź 23:28
Eta:
(x−4)(x+7)
f(x)=
=........
2(x+7)
29 paź 23:32
Martiminiano:
No tak
Zachciało mi się przechodzić do postaci iloczynowej w pamięci
. Dziękuję
29 paź 23:43