fizyka
.: Proszę o pomoc dotyczącą fizyki:
Zalezność drogi s od czasu t w ruchu prostoliniowym: s = At−Bt2+Ct3, gdzie A=2m/s, B=3m/s2,
C=4m/s3, Znajdź zależność prędkości v i przyśpieszenia a od czasu t.
Z góry dziękuje.
29 paź 22:54
.: Tyle zrobiłem:
| | s | | At−Bt2+Ct3 | |
v= |
| v= |
| v=A−Bt+Ct2 czyli v=−3t+4t2+2 |
| | t | | t | |
teraz nie wiem co z przyśpieszeniem.
29 paź 22:59
Maslanek:
| | d | |
Oznaczenie |
| x oznacza pierwszą pochodną funkcji x po czasie t. |
| | dt | |
29 paź 23:02
.: a tą prędkość wcześniej dobrze zrobiłem?
29 paź 23:04
Maslanek: Nie
29 paź 23:05
.: to próbuje jeszcze raz
29 paź 23:07
.: szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak się za to zabrać nawet nie wiem jak się liczy pochodną i co
z tym d zrobić
29 paź 23:09
.: Nie ma innego sposobu aby to rozwiązać?
29 paź 23:27
Janek191:
s(t) = A t − B t2 + C t3 = 2 t − 3 t2 + 4 t3
więc
v(t) = s' (t) = 2 − 6 t + 12 t2
a(t) = v '(t) = − 6 + 24 t
30 paź 06:55