nierówności
Żaku: Mam do rozwiązania takie dwie nierówności:
1) −2x
3+3x
2+10x+4 =<0
2) x
4+x
3 −3x
2−x+2 =<0
kompletnie nie wiem jak się zabrać do tej ostatniej

Dzięki wielkie z góry za pomoc
29 paź 22:40
...:

szukaj całkowitych −
29 paź 22:56
pigor: ..., np. tak :
2) w(x)=
x4+x3−3x2−x+2 ≤0 i w(1)=0 ⇒ x
4−x
3+2x
3−2x
2−x
2+x−2x+2 ≤0 ⇔
⇔ x
3(x−1)+2x
2(x−1)−x(x−1)−2(x−1) ≤0 ⇔ (x−1)(x
3+2x
2−x−2) ≤0 ⇔
⇔ (x−1) (x
2(x+2)−1(x+2)) ≤0 ⇔ (x−1)(x+2)(x
2−1) ≤0 ⇔
(x−1)2(x+2)(x+1) ≤0 ⇔
⇔
−2 ≤ x ≤ −1 v
x=1 ⇔
x∊[−2;−1] U {1} . ...
30 paź 00:14
Żaku: a w 1) jaka liczba jest pierwiastkiem wielomianu ? bo nie mogę znaleźć

a po podzieleniu tego
wielomianu już by było prosto
30 paź 09:26
30 paź 10:04