obliczenie średniej prędkości
uczeń: Dwa samochody wyjezdzaja jednoczesnie z jednego miasta i jada do drugiego, odleglego o 560km .
Predkosc pierwszego samochodu jest o 10km/h wieksza od predkosci drugiego i przybywa on na
miejsce o godzine wczesniej. Oblicz srednie predkosci obu samochodow.
29 paź 22:27
Eta:
Do tej pory mogłeś znaleźć na tym forum ...mnóstwo podobnych zadań
v>10
(v−10)*(t+1)=560
| | 560 | |
(v−10)( |
| +1)=560 /*v≠0 |
| | v | |
(v−10)(560+v)=560v ⇒ v
2−10v−5600=0 .......... dokończ.........
29 paź 23:10
Eta:
pigor pewnie ....zaraz "wrzuci'' swój sposób
29 paź 23:14
pigor: ..., z warunków zadania
v=? i v+10=? i t=
sv :
masz np. równanie :
560v+10 = 560v−1 /*v(v+10) ⇔ 560v = 560(v+10)− v(v+10) ⇔
⇔ v(v+10)=5600 ⇔
v(v+10)=
70*80 ⇒
v1=70km/h, v2=80km/h.
29 paź 23:28
pigor: ..., no jasne, bo jak temat układów równań, albo wielkości
odwrotnie proporcjonalnych (iloczyn stały), to Twój sposób o.k.,
ale jak wyrażenia (równania) wymierne, to ...

mój no i tyle.
29 paź 23:33
Eta:
29 paź 23:33