równania i nierówności logarytmiczne-wykladnicze-potegowe xlog33x=9
meg: roziwaz nierownosc:
xlog33x=9
29 paź 22:22
Maslanek: logab=c ⇔ ac=b
Zatem po wyznaczeniu dziedziny mamy do rozwiązania równanie:
logx9=log33x
29 paź 22:25
meg: tak liczylam,ale pozniej wgl nie moglam delty wyliczyć
skończyłam na log33x=1/1/2log3x i póznije obustronnie razy 1/2log3x
log33x* 1/2log3x=1
i nie wiem jak dalej
29 paź 22:32
meg: jak z tym dalej ruszyć ?
29 paź 22:32
Eta:
x>0
log
3x*(log
33+log
3x)= log
39
log
3x(1+log
3x)=2
log
32x+log
3x−2=0
(log
3x+2)(log
3x−1)=0
log
3x=−2 v log
3x=1
29 paź 22:37
meg: a dlaczego jest log39 , jeśli tam była jedynka ?
29 paź 23:09
Eta:
Ja nie patrzyłam na Twoje rozwiązanie
Moim sposobem: logarytmuję równanie obustronnie logarytmem o podstawie 3
dlatego po prawej stronie równania jest : log39 =2
29 paź 23:13
meg: hmm kurczem nie czaję, rozpisałabyś mi to może od początku xd pliss
29 paź 23:15
Eta:
log
ab
n= n*log
ab i log
a(bc)=log
ab+log
ac
to
log
3(x
log33x)=log
39
(log
33x)*log
3x= 2
(log
33+log
3x)*log
3x=2
............ dalej tak jak napisałam wcześniej..
Czy teraz już jasne?
29 paź 23:20
meg: chociaż początek z dwie linikjki przed tym wszystkim
29 paź 23:22
meg: oksy dzięki bardzo
29 paź 23:23
Eta:
29 paź 23:23
Eta:
W Twoim rozwiązaniu trzeba tylko dokończyć , tak:
log
3(3x)*log
3x=2
(log
33+log
3x)*log
3x=2 −−− i otrzymujesz to samo równanie
..................
29 paź 23:27