Janek191:
Może tak :
20 %= 0,2
5 % = 0,05
x − cena detaliczna początkowa
y − ilość sprzedanych książek
więc przychód
p
1 =x*y + 0,2 x*y = 1,2 x*y
Po obniżce ceny o 5 % przychód był równy
p
2 = x*1,2y + 0,2*( 0,95 x)*1,2y =1.2 x*y + 0,19 x*1,2y = 1,428 xy
a) Δp = p
2 − p
1 = 1,428 xy − 1,2 xy = 0,228
| | 0,228 xy | |
Δp% = |
| = 0,19 = 19% |
| | 1,2 xy | |
b) m = 0,2*0,95 x = 0,19 x
m = 19%
20 − 19 = 1
Marża zmniejszyła się o 1 punkt procentowy.
| 20 − 19 | | 1 | |
| = |
| = 0,05 = 5 % |
| 20 | | 20 | |
Marża zmniejszyła się o 5 %.
c)
z
1 = p
1 − x*y = 1,2 xy − xy = 0,2 xy
z
2 = p
2 − x*y = 1,428 x*y − 1,2 x*y = 0,228 x*y
Δ z = z
2 − z
1 = 0,228 x*y − 0,2 x*y = 0,028 x*y
| | 0,028 x*y | |
Δz% = |
| = 0,14 = 14% |
| | 0,2 x*y | |